Arató Emil tér

Közösségi tervezés az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjaival

Az általános iskola felsős diákjai egy játék keretében kipróbálhatták azt, hogy milyen egy teret közösségi tervezés segítségével újra tervezni. A játék során az osztályokon belül hat csoportnak kellett közösen dolgoznia, és csak akkor kaphatták meg a következő feladatot, ha az összes csoport teljesítette az adott állomás feladatát. A játék végére a tervező csoportnak egy olyan tervrajzot kellett készítenie, amely tartalmazza az osztály ötleteit a tér megújulásával kapcsolatban. A formatervezőknek egy látványtervet kellett készíteniük az egész osztály számára ideális térről, az arculati tervezők pedig azt tervezték meg, hogy milyen legyen a tér húsz év múlva. A kerttervező csoportnak azt kellett meghatároznia, hogy milyen új növények kerüljenek a megújuló Arató Emil térre. A környéken élők véleményét és térhasználati szokásaikat a piackutató csoport mérte fel. A média csoportnak készíteni kellett egy képes összefoglalót a cég működéséről, valamint egy videót az osztály egész munkájáról.

Az alábbiakban az egyes osztályok munkáinak rövid összefoglalóját olvashatják.

6.a Fortuna csapat

A Fortuna csapat a jó csapatmunkának köszönhetően rengeteg kreatív és praktikus ötletet valósítottak meg a játék során. A tervezőcsapat az iskola környékére 17 férőhelyes parkolót tervezett, az épület előtti kis háromszög közepére pedig szökőkutat, melyről látványtervet is készítettek a formatervezők. A piackutatók munkájából kiderült, hogy a fiatal korosztály számára szükség lenne egy korszerű sportpályára, ezért a Fortuna csapat focipályát alakítana ki a Máltai játszótér mögötti füves területen. Az iskolához közeli domb környékére több ötletes funkciót terveztek. Ennek a területnek a fő eleme egy lóhere alakú büfé lenne, ami játékos, fedett-nyitott részeivel ideális találkozóhellyé válhatna valamennyi korosztály számára. Szintén a kis domb környékére terveztek még ülő és fekvő padokat, valamint egy napelemes órát is. A domb környékére kerülne még egy térmakett, mely a vakok és gyengén látók számára braille írással is el lenne látva.

A hosszú dombra vízesést álmodtak meg a tervezők, ezen kívül virágokkal tennék színesebbé a területeket, melyeket a hosszúkás dombnál helyeznének el, az iskola előtti dombnál, valamint a focipálya melletti terület szegélyeinél. A kerttervezők a növények kiválasztása mellett állatok betelepítésére is gondoltak, ezért a téren helyet kapna egy diófa, melyen akár mókusok élhetnének. Akácfát a fa virágának finom illata miatt telepítenének a tervezők. Két madárfajt csalogatnának a térre, a vörösbegyet, valamint a sárgabillegetőt.

A tervezésnél nagy segítséget jelentett a környéken élőkkel, járókelőkkel készített interjúk anyaga, melyet a piackutató csoport készített el.

Az arculati tervezők egy fantasztikus verset írtak a Pók utcai lakótelepről, a médiacsoport pedig remek képes összefoglalót gyártott melyben az egész Fortuna csapat munkáját foglalták össze. Kiemelték, hogy a csoportok amellett, hogy külön-külön elvégezték a feladataikat, együtt is működtek egymással és ennek az eredményeként született meg a közös terv.

6.b – Kaméleon csapat

A Kaméleonok egyik legizgalmasabb eleme a tervrajzon a hosszúkás dombon található sövényből kialakított labirintus, melynek bejáratáról látványtervet is készítettek a formatervezők. Az iskola előtti háromszögbe szökőkutat terveztek, melyről szintén készült látványterv, és itt kapott helyet egy iránytű is, mely a különböző országok távolságát mutatja meg. Ezeken felül jelzőtáblákkal jelölnék azt, hogy a környéken melyik irányba találhatók a különböző utcák és intézmények. A Máltai játszótér mögötti részre a Kaméleon csapat a sportolási lehetőségek bővítése érdekében egy kosárlabdapályát tervezett, melyet felnőttek és gyerekek egyaránt használhatnának. A kosárpálya környékére kényelmes padokat telepítenének.

A kerttervezők több, változatos cserjefélét telepítenének a tervezési területre, például oszlopos borókát, gömb tuját, törpefenyőt, rózsaloncot, valamint rózsákkal tennék színesebbé a teret.

A csapat piackutató csoportja számára az interjúkészítés volt a legnehezebb feladat, mivel tapasztalataik szerint nehezen nyíltak meg a környéken élők, de a kitartásuknak és a bátorságuknak köszönhetően alaposan felmérték a terület használóinak igényeit.

Az arculattervezők által készített, Pók utcai lakótelepről szóló versben azokat a dolgokat fogalmazták meg, melyeket szeretnek a tervezési területen belül és a környéken. Ezen felül egy kis videót is készített a csoport, melyben azt mondták el, hogy fog szerintük kinézni az Arató Emil tér húsz év múlva. A média csoport egy képes beszámoló és egy kisfilm segítségével foglalta össze mind az öt csapat munkáját. A kisfilmben nem csak a Kaméleon csapat tagjait ismerhettük meg, hanem magát a tervezési területet is.

7.a Gyepmester Gyorsszolgálat

Az egész csapat számára fontos a környezettudatosság, energiatakarékosság, és ezek a szempontok az elkészült terven és összefoglaló anyagiakban is megjelentek. A Gyepmester Gyorsszolgálat csapata egy tervrajzon mutatta be a tervezők és a kerttervezők munkáját, de ez egyáltalán nem zavaró, mivel a végeredmény egy letisztult, egységes tervrajz lett. A Fortuna Csapathoz hasonlóan ők is parkolókat helyeztek el az iskola környékére, sőt, még a tervezési határon is túl rajzoltak be parkolóhelyeket. A Kanóc utcát sétáló utcának álmodták meg a tervezők, ezért lezárásokat alakítottak ki az utca elején és végén, valamint az iskola környékén, annak érdekében, hogy autósok ne tudjanak felhajtani a gyalogos sétányra. A tervezők fontosnak tartották, hogy a különböző sportágak kedvelői megtalálják a számukra ideális sportolási lehetőséget. Az iskolához közel eső dombhoz futókört és ivókutat terveztek, a Máltai játszótér mögötti területre fitnesz parkot helyeznének el, mely köré árnyékolókkal is ellátott padok és szemetesek kerülnének. A hosszú domb elejére sakk asztalokat tennének a tervezők és egy petanque pálya is helyet kapott ezen a területen. Mivel a területet autómentesre tervezték, a tervezési terület nagy részén, körben egy futópályát fektetnének le. Az iskola előtt kör alakú pihenőteret terveztek, árnyékolóval, melyről – a formatervező csoportnak köszönhetően – látványterv is készült, ezen felül ugróiskolát is terveztek a sétányra, közel az iskolához. Az iskola előtti háromszögben napelemes töltőállomást és pumpaállomást helyeztek el a terven. A szánkódombot lépcsővel látták el, annak érdekében, hogy a csúszós talajon egyszerűbb legyen a feljutás. A hosszú domb a sportfunkciói mellett a kutyatulajdonosokra is gondoltak a tervezők, mivel a domb egyik felére padokkal ellátott kutyafuttatót terveztek.

A kerttervezők arra törekedtek, hogy a növények segítségével a területen minél több szín jelenjen meg. Ezért vörös levelű japán juharokat helyeznének el az óvoda mögötti területen és júdásfákat a hosszú dombnál, valamint virágágyásokat az óvoda előtt, melyben például vörös levelű hólyagvessző és különböző díszfűvek kapnának helyet.

A piackutatók részletes elemzésének köszönhetően megismerhettük a környéken élők igényeit, melyet interjúk segítségével mértek fel. A leleményes piackutatók az interjúkészítéshez marketing trükköket is bevetettek, például egy csokor répát adományoztak a járókelőknek.

Ebben a csapatban is született vers a Pók utcai lakótelepről, melyet elrappeltek.

A médiacsoport egy remekül összerakott diafilmmel foglalta össze a csapat munkáját, melyhez álló, és mozgóképet is felhasználtak és az egész alá zenét kevertek.

7.b Villámló Pockok

A Villámló Pockok tervező csapata öt nagyobb funkciót helyezett el a terven. A lehatárolt terület nyugati részén a Kanóc utca és Vízimalom sétány közötti dombos zöldfelületre szökőkutat terveztek. Az óvoda és az iskola közötti kihasználatlan kicsi zöldfelületre szobrot terveztek, amit a formatervezők részletrajzukkal és látványtervükkel mutattak be. A szobor köré padok és orgonabokrok kerülnének így egy védett kis park alakulhatna ki, ami akár piknikezésre is alkalmas lehet. Kisebb változtatásokkal hangulatos közösségi térré alakítanák át a jelenlegi platánfa környékét. A formatervezők látványrajzán a fát emelt ágyásába épített pad öleli körül. A jelenlegi ágyások növényzetét színes, hagymás virágok kiültetésével bővítenék. A tér burkolatát geometrikus alkazatok festésével tennék érdekesebbé. A Máltai játszótérről délre eső területre gördeszkapályát terveztek. A szelektív hulladéktárolók helye – a korábbiakhoz hasonlóan – az iskola előtti sorompó mellett lenne.

A Villámló Pockok kerttervező csapata jól átgondolt tervet készített a zöldfelületekről. Fontosnak találják, hogy olyan növények kerüljenek a területre, melyek díszítő funkciójukon túl a járókelők örömére gyümölcsöt is adnak. A Kanóc utca és Vízimolnár utca közötti dombos, parkos területen több almafa csoportot helyeztek el. Az iskola bejárata melletti falhoz tűztövist terveztek, ami elénk színével a téli időszakban is díszítő eleme lenne a területnek. Az óvoda előtti kis zöldfelületre szobrot helyeznének, melynek környezetébe orgonabokrok kerülnének. Az iskola melletti jelenlegi parkolót nyugati tujákkal szegélyeznék.

A piackutatók csoportja egyik péntek délután az iskola előtti téren négy kérdéssel szólította meg az arra járókat. A kérdőívezést sikerként könyvelték el, miután a legtöbb megkérdezett készségesen válaszolt nekik.

Az arculati tervezők szerint 20 év alatt sokat fog változni a terület és remélik, hogy jó irányba. A média csoport által készített videóban a megkérdezett csoporttagok egyetértettek abban, hogy fontos foglalkozni lakóhelyünk környezetével ehhez pedig a feladatok jó alapot nyújtottak.

7.c Kamikázé

A Kamikáze csapat szintén egy tervrajzon mutatta be a kerttervezők és a tervezők a közös munkáját. Ők is különféle sportolási lehetőségek megteremtésének tervét vázolták fel a tervrajzra. A Máltai játszótér mögötti zöldterületre sportpálya került, mely lehetne akár egy zárt focipálya is. Igaz, az iskolának van focipályája, de ezt nem lehet hétvégén használni, meglátásuk szerint gyerekek és felnőttek egyaránt használnának egy különálló, zárható sportpályát. Ezen a területen sakkasztalokat helyeznének még el, és az iskola épületéhez közelebbi részen egy halastó is helyet kapna. A hosszúkás dombra ez a csapat is elkerített kutyafuttatót építene, padokkal és játékos elemekkel, ahol a kutyák szabadon futhatnak. A hosszú dombon sétányokat is terveztek, melyek metszetében köralakban egy szökőkút helyezkedne el. Erről a formatervezők részletes látványtervet készítettek. Ezeken az elemeken kívül még madáretetőt is elhelyeznének a tervezők, ami a madarakat a környékre csalogatná.

A kerttervezők gondosan válogatták ki a különböző fa, illetve virágfajtákat. A sportpálya mellett tujákat telepítenének, valamint egy babarózsafát a Silvanus sétány felől. A Máltai játszótér mellé juharfák kerülnének, a szökőkút köré pedig tulipánokat ültetnének.

A piackutatók alapos munkájának köszönhetően megtudhattuk, hogy a helyi lakosság örülne, ha pár dolog megváltozna a környéken, és a jövőben jobban ügyelnének a terület karbantartására.

Az arculattervezők egy videóban elmesélték, hogy milyen lesz az Arató Emil tér húsz év múlva. Fontosnak tartják a környezetvédelmet, ezért remélik, hogy több elektromos töltőállomás is lesz a téren az elektromos autóknak és a telefonoknak. Ezen felül könyvállomásokat tudnának elképzelni a területen, valamint szökőkutat és több, a tervező csoport által is megálmodott elemet látnának szívesen a jövőben.

A média csoport összefoglalóvideójából megtudhattunk, hogy az egyes csapattagok számára nagyon fontos volt a közös munka és a csapatokkal való együttműködés.

8.a Tér Tervező Társaság

A Tér Tervező Társaság csapat is közösen dolgozott egy tervrajzon. Az tervezők az iskolához közel eső területre padcsoportot és szemeteseket helyeznének el. A tervezési területen sportparkot hoznának létre például úgy, hogy egy kisebb méretű focipálya köré futópályát alakítanának ki, de ezen felül lennének még a területen ping-pong asztalok, és egy kis gördeszkapálya, rámpával. A sportfunkciók kialakításánál fontos szempont az, hogy könnyen megközelíthető legyen, emellett a folyamatos karbantartásra is felhívta a figyelmet a tervező csapat. A Máltai játszótér mögötti részre további szemeteseket és egy színpadot terveztek, amely helyet tudna biztosítani zenés és kisebb szórakoztató programoknak, valamint az iskolai rendezvényeknek és előadásoknak. A hosszúkás dombon a már említett gördeszkapálya kapott helyet, az Arató Emil tér közeli részére padokat telepítenének a tervezők. A tervező csapat szeretné, ha a jövőben tisztább lenne a terület, ezért a hosszúkás dombra több szemetest is elhelyezett. A ivókút helyét a tervezési terület középpontjában jelölték ki.

A kerttervező csoport első sorban gyümölcsfákat telepítene az Arató Emil térre, például cseresznyefát, almafát, körtefát és szilvafát ültetnének. Mogyorófát annak reményében telepítenének, hogy hátha mókusok is megjelennek a környéken.

A piackutatók egy hidegebb szombatot választottak az interjúk elkészítésére, de a kedvezőtlen időjárás ellenére, nagyszerű kutatómunkát végeztek. A környékbeliekkel folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy a helyi lakosság örül annak, hogy a tér megújulásával foglalkoznak és jó ötletnek tartották azt, hogy az iskola diákjait is bevonják a tervezésbe.

A médiacsoport összefoglaló videójából megtudhattuk, hogy milyen volt a csapattagoknak együtt dolgozni, kiderült az is, hogy alapvetően minden csoport jó kezdeményezésnek tartja a játékot. Elmesélték azt is, hogy a különböző csoportok tagjait úgy válogatták ki, hogy a résztvevők a legtesthezállóbb feladatot kapják meg.

8.b Spatium Consilium

A Spatium Consilium csapata – a csapatok többségéhez hasonlóan – több sportfunkciót tervezett a területre. Az iskolához közeli zöldterület három ping-pong asztalt kapott, a Máltai játszótér mögé ők is egy focipályát terveztek, melyről a formatervezők látványtervet is készítettek. A pálya mellé padok is kerültek, hogy a csapatok szurkolóinak és a játékosoknak legyen hová leülniük. A hosszúkás dombra egy kővel kirakott utat, valamint egy padcsoport telepítését tervezték meg. Az iskola előtti háromszögben egy köralakú szökőkút kapott helyet, mely köré padokat helyeztek el.

Változatos növényzetet terveztek a kerttervezők a területre. A Villámló Pockokhoz hasonlóan ők is kedvelik az orgonabokrot, ezért a betervezett focipálya mögé egy orgona sáv került. Erre a területre kerülne még egy sövénysor is, és az iskolához közeli részre – ahol a ping-pong asztalok lennének – szintén bokrok kerülnének. Az iskola előtti háromszögben jedói cseresznyefa kerülne, melynek kora tavaszi virágzását csodálhatná a diáksereg. A Kanóc utca és Vízimalom sétány közötti dombos zöldfelületen büdöskével szegélyezett ösvények futnának keresztül, három ponton találkoznának egymással. Erre a területre még egy kis tavat is megálmodtak a tervezők, melyről a formatervezők részletes látványtervet készítettek, amelyen még a kacsákat is megrajzolták. A tó környékére és a zöldfelület szélére fűzfák kerülnének.

A piackutatók kérdőívére 15-en adtak választ, hasonlóan az előző csapatok kérdőív eredményeihez, itt is azt állapították meg, hogy a zöldfelület a legfontosabb a tér használói számára.

Arculattervezők csoportja humoros versükben a jelenlegi térhasználatról írnak, így, aki nem ismeri a területet, egy képet kaphat a fiatal korosztály használati szokásairól. Arra a kérdésre, hogy fog kinézni a tér 20 év múlva, a megkérdezettek többsége a zöldfelület fontosságát és a megálmodott sportpálya elhelyezését emelték ki.

A feladatokról és a közös munkáról az egyes csoportok tagjai pozitívan nyilatkoztak a médiacsoportnak, akik egy rövid videóban foglalták össze az egész osztály munkáját.