Légtisztító mohafal Óbudán

A légszennyezettség csökkentése érdekében, kísérleti jelleggel Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy légtisztító utcabútor 6 hónapos bérlését kezdeményezte. Több hónapos előkészület, illetve a Levegő Munkacsoporttal közösen végzett légszennyezettség mérések után a légtisztító mohafal megérkezett Óbudára. A mohafal 2017. augusztus 31-től 6 hónapon át a Kolosy téren áll és tisztítja a levegőt.

A német GREEN CITY SOLUTIONS csapat 2014 márciusában mutatta be a légtisztító mohafalat, a HANNOVER MESSE elnevezésű, tudományos újdonságokat bemutató nemzetközi kiállításon. A sikeres bemutatkozás után, Jénában, Berlinben, Oszlóban, Párizsban, Hong Kongban és nemrég Modenában is telepítettek mohafalakat.

A Green City Solutions és a CityTree névre hallgató innovatív légtisztító bútor hatalmas nemzetközi hírt szerzett, és számos tudományos és gazdasági díjat nyert. Európában és Ázsiában, mind több nagyvárosban telepítenek légtisztító mohafalat, nagy forgalmú városi közterekre. A mohafalak tisztítják a levegőt, hűtik a levegőt és egyedi térelemként felhívják a figyelmet a mind égetőbb problémára, a levegőszennyezésre. Az innovatív légtisztító további előnye, hogy a beépített AirCare szenzorok segítségével adatokat gyűjt a környező levegőből és méri saját tisztító tevékenységét. Ezeket a méréseket online, "real time" vagyis valós időben lehet figyelemmel kísérni.

 

A LEGFŐBB LEVEGŐSZENNYEZŐ ANYAGOK

NITROGÉN-OXIDOK

A nitrogén oxigénnel alkotott vegyületei. Ezek a gázok, főként a nitrogén-dioxid, korrodálják az épületeket, csökkentik a látási viszonyokat, és elősegítik a fotokémiai szmog kialakulását. Égési folyamatokban képződnek.

ÓZON

A talajközeli ózon egyre koncentráltabban van jelen a városokban, ami főként a gépjárműforgalomnak köszönhető. Az általa okozott szmog rákkeltő és légzőszervi panaszokat okoz. 

SZÁLLÓ POR

Kis részecskeméretű szennyezők, melyek a leginkább veszélyesek az egészségre. A PM10-nek nevezett anyagok forrása a közlekedés, döntően a dízeljárművek, illetve a fa- és szénfűtés, az ipar, valamint az avarégetés.

SZÉN-DIOXID

Üvegházhatást okozó gáz, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez. A légkörbe számos forrásból kerülhet, főként széntartalmú anyagok égése, illetve élőlények kilégzése során képződik.

INNOVATÍV LEVEGŐTISZTÍTÁS

Hogyan szűri meg a levegőt a mohafal?

A mohafal titka a speciális mohafajokban, illetve a számukra teremtett, növekedésükhöz szükséges feltételeket biztosító rendszerben rejlik. A CityTree életteret biztosít a moháknak, melyek más, kisebb növények árnyékában és vízszükségletük folyamatos szinten tartása révén vegetálnak és tisztítják a levegőt. A mohák nagy mértékben képesek megkötni az emberi egészségre veszélyes, levegőben található szennyező anyagokat, a nitrogén-oxidokat, szén-dioxidot illetve a szálló, kis szemcséjű port (mely a legveszélyesebb az egészségre). A káros anyagokat a mohák a saját biomasszájukban hasznosítják. A fal ideális élőteret nyújt, a mohák számára árnyékot adó, kisebb növények együttes telepítésével, illetve a növekedéshez szükséges folyamatos vízellátást és páratartalmat biztosítva. A beépített IoT technológia révén működés közben az utcabútor folyamatosan méri a környező levegő szennyezettségét és saját teljesítményét. Ideális esetben egy ilyen mohafal 275 városi fa légtisztító erejét ötvözi, vagyis képes lehet csökkenteni a növekvő városok egyik legnagyobb egészségkárosító hatását, a levegőszennyezést.

CITYTREE - ÓBUDA

CityTree Óbudán, fél éves tesztidőszakban

Bús Balázs polgármester 2017 tavaszán kezdeményezte, a CityTree elnevezésű légtisztító utcabútor féléves bérlését és tesztelését. A III. kerület képviselőtestülete elfogadta a javaslatot és ezzel a kerület lehetőséget kapott arra, hogy a térségben és az országban először, kipróbáljon egy jelentős tudományos-technikai újdonságot. A Levegő Munkacsoport bevonásával zajlott levegő-szennyezettségi mérések, illetve a mohafal telepítéséhez szükséges egyeztetések után a CityTree a Kolosy téren került kihelyezésre, augusztus 31-től, 6 hónapos tesztidőszakra. A városvezetés célja, hogy a faültetések mellett további alternatív eszközökkel is javítsák levegő minőségét, a kerület azon részein, ahol az átlagosnál magasabb légszennyezettségi mutatókat mérnek.

Átadó ünnepség 2017.08.31.

A Kolosy téren ünnepélyes keretek között mutatták be a légtisztító mohafalat, 2017. augusztus 31-én. Az átadón jelen volt Bús Balázs polgármester, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Dénes Honus, a Green City Solutions ügyvezetője és Lenkei Péter levegőtisztaság védelmi szakértő. A beszédekből is kiderült, hogy az ilyen alternatív, légtisztító berendezések nem helyettesíthetik a zöldfelületeket, a fákat és a városi növényzetet, inkább kiegészítik mindezek légtisztító hatását.

 

A Levegő Munkacsoport szakmai előadóként és tanácsadó irodaként is működik a levegőszennyezés témában. Lenkei Péter, a munkacsoport levegőtisztaság védelmi szakértője az átadón és az azt követő sajtótájékoztatón is nyilatkozott a mohafal működése és általános levegőszennyezési kérdések kapcsán. A tanácsadók a légtisztító mohafal eredményességét szakmai szempontból fogják vizsgálni. A 6 hónapos tesztidőszakban végeznek majd többször is méréseket a mohafal környezetében illetve igény esetén szívesen tartanak előadást is a mohafal és a légszennyezés témájában.

Elérhetőségek és további információ itt >>>