Derű utcai park

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat vezetése 2015-ben úgy döntött, hogy új szintre emeli a kerületiek bevonását a helyi ügyekbe. Azóta valamennyi újonnan indított tervezésbe partnernek hívja az érintett lakókat, intézményeket, hogy az ő ötleteik és igényeik már a kezdetek kezdetétől beépülhessenek a megszülető tervekbe. A kerületi polgárok lelkesen fogadták a kezdeményezést, és készek voltak időt áldozni a közös ügyekre. Így indult el 2015. augusztus 27-én a „Milyen legyen a Derű utcai Sportpark?” elnevezésű közösségi tervezési program a III. kerületi Boldog Sándor István park megújítására.

A közösségi tervezés folyamán hamar kiderült, hogy az egy korábbi internetes felmérés alapján sportfunkcióra kijelölt terület jövőjét az itt lakók nem kizárólagosan sportparkként képzelik el. Az önkormányzat erre a változtatásra is nyitott volt, így a tervezési alkalmakon egy olyan berendezés alakult ki, melyben jutott hely a sport, a játék, a zöldterületek és a kutyások számára is. A közösségi tervezés során a jelenlegi használat problémáira (pl. kutyás konfliktusok, zajos „dühöngő”, leromlott játszótér) a résztvevők olyan kompromisszumos megoldásokat találtak, amelyek elfogadhatóak voltak a park közvetlen környezetében élők és az idelátogatók (pl. kutyasétáltatók, sportolni vágyók) számára is.

A végleges tervekben a jelenlegi aszfaltos grund gumiburkolatú sportpályává fejlődik, a játszótér központibb helyen teljesen új formában kerül kialakításra, és a közösségi funkciók is helyet kapnak a parkban (sakkasztalok, padok).

A legnagyobb kompromisszum a kutyával érkezők térhasználatát illetően született meg. A kezdetben éles ellentétben álló „kutyás” és „nem-kutyás” használók csoportjai a közös gondolkodás és a kulturált vita eredményeként megállapodtak abban, hogy jöjjön létre egy jól felszerelt kutyafuttató a park oldalában. A leginkább érintettek, a parkban úszótelken lévő társasház lakói, az ablakaikhoz közel fásítást és a meglévő útvonalak kiépítését, valamint a közvilágítás javítását szorgalmazták, így alakult ki a funkciók elrendezése.

A kis park legjellegzetesebb eleme a terület majd felét elfoglaló dombocska. A beszélgetések során hamar kiderült, hogy ez egy fontos értéke a területnek, amihez helyiek kötődnek (- és rengeteg történetet meséltek a téli szánkózásokról, és a romantikus csillagválasztásokról). A kivitelezési munkálatok ezért 2017 novemberében a domb körüli terület megújításával kezdődtek, hogy az esetlegesen megérkező első hó idején már a megújult sétányokon érkezhessenek a gyerekek szánkózni. Az év végének fennmaradó részében, a Szél és Derű utcai járdák felújítása és a park jelenlegi elmeinek bontására került sor, majd – az ünnepeket követően, január második felében az új eszközök elhelyezésével és a burkolatok kialakításával folytatódott a beruházás. 2018 április elejére csaknem teljesen elkészült park, és csak kisebb beavatkozások maradtak hátra, melyeket működés közben is el lehet végezni. Április 6-án ezért a park már megnyitotta kapuit, hogy a környékbeliek végre birtokukba vehessék az eszközöket.

A park ünnepélyes átadására április 27-én került sor.

Ezúton is, még egyszer köszönjük mindazok munkáját, akik részt vettek a közös tervezésben!

A tervezési terület
zoom_abra_harrer

Derű utcai park

2015 januárjában, mikor az önkormányzat lakossági szavazással keresett helyet az újonnan létesítendő kültéri fitneszparkoknak, a legtöbb szavazat az ezen a környéken élők részéről érkezett. A lelkesedést látva az önkormányzat úgy döntött, hogy ezen a részben már jelenleg is sportfunkcióknak otthont adó területen egy a Laktanya utcában lévőhöz hasonló sportparkot terveztetne meg.

Fejlesztési terület lehatárolás: Derű utca – Vihar utca – Szél utca
Érintett helyrajzi számok: 18135/19
Területnagyság: 6.460 m2

A tervezés menete

 

Első tervezési alkalom2015. augusztus 27.
csütörtök
17.00-19.00Boldog Sándor István park
(a tervezési terület)
Második tervezési alkalom2015. szeptember 10.
csütörtök
17.00-19.00Kerék Általános Iskola
(1033 Budapest, Kerék u. 18-20.)
Harmadik tervezési alkalom2015. szeptember 28.
hétfő
17.00-19.00Kerék Általános Iskola
(1033 Budapest, Kerék u. 18-20.)