Ezüsthegy utcai fiókkönyvtár
Projektismertető

2018-ban újra megnyitja kapuit az Ezüsthegy utcai könyvtár

A korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraként üzemelő Ezüsthegy utca 16. szám alatti épület, amely immár több mint 10 éve üresen áll, a jövőben az Óbudai Platán Könyvtár – jelenleg a Békásmegyeri Közösségi Házban működő – fiókkönyvtára számára ad helyet. 2016-ban elkészültek az épület koncepció- és engedélyezési tervei. A tervezési folyamat utolsó lépcsőfoka a kiviteli tervek 2017-es elkészítése volt, melyben a belsőépítészeti és bútorozási részletek is kidolgozásra kerültek. Ezt követően 2018 januárjában megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

A tervezői program során alapvető beruházói szempont volt, hogy az elhanyagolt épület megújuljon, és újra könyvtárnak adjon helyet. Fontos volt továbbá, hogy akadálymentesített legyen az épület, amely magával vonta azt, hogy új bejárat kerüljön kialakításra a hátsó udvarnál, ahol a kertben egy közösségi tér kialakítása is szerepel a tervekben.

Az új, energetikai szempontból is korszerű könyvtár 231 m2-en kerül kialakításra, ehhez adódik hozzá a padlástérre tervezett raktár 23 m2-e.

A III. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete által elfogadott kerületi költségvetésben 230 000 000 millió Ft került elkülönítésre a könyvtár céljaira. Ennek köszönhetően hamarosan, – az épület karakterének megőrzése mellett – egy mindenki számára szerethető, a mai kor igényeinek megfelelő, modern könyvtárépülettel bővül az óbudai kulturális intézmények köre.

A fejlesztés a Hadrianus Program része. A program tartalmazza az Önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit, 2020-ig. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei. A programról bővebben itt tájékozódhat >>>

 

Projektgaléria