Flórián tér közösségi tervezés – május 15.

Beszámolónk a második tervezési alkalomról.

A május 15-i, hétfő délutáni, második tervezési alkalmon a fő téma az volt, hogy a teret használók milyen funkciókat látnának szívesen a téren. A felvezető beszélgetés során a Garten Studio tájépítész munkatársai és a Magyar Kerékpárosklub munkatársai segítettek megvilágítani, hogy egy funkcionális elhelyezésnél milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tervezés során.

A beszélgetést és a későbbi műhelymunkát Lukácsházi Gergely, az OBVF kommunikációs vezetője moderálta. A gyakorlati munka során a résztvevők 3 csoportot alkottak, minden csoportnak 5 fő funkciót kellett elhelyezni a tér üres alaprajzán. A fő funkciók – SPORT, JÁTÉK, KUTYÁS FUNKCIÓ, INFRASTRUKTÚRA ÉS KULTURÁLIS-KÖZÖSSÉGI funkciók voltak. Ezen belül a csapatok tudták eldönteni, hogy mely funkcióhoz milyen konkrétumot társítanak. Például a közösségi funkció lehetett egy sakkasztal, de egy kávézó is.

Tanulságos volt, hogy mindhárom terv különbözött a fő funkciók elhelyezése tekintetében. Ami mindenkinél közös volt, az a futópálya a tér körvonalánál, valamint a szánkódomb elhelyezése – vagy épp megtartása a területen. Ezen túl kutyás területet minden csoport feltüntetett, van ahol csak futtató került fel, van ahol egy nagyobb, kutyabarát zóna. A kávézó ötletét sokan támogatták, de voltak akik féltek az esetleges alkoholfogyasztás megjelenésétől. A játszótér és valamilyen sport-funkció minden tervre felkerült.

A következő alkalom a kutyás témát veszi fókuszba, mert az már most is kiderült, hogy ez a téma megosztó és igen releváns az adott területen.