BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Kerékpáros fejlesztések a III. kerületben

2018. 05 03., 16:54

Az elmúlt években egyre hangsúlyosabbá vált a kerékpáros közlekedés terjedése a fővárosban, mely magával hozza a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének szükségességét is.

Ahogy a város egész területén, úgy a III. kerületben is folyamatosan növekszik a kerékpárral közlekedők száma. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata évek óta kedvezményes kerékpárbérlési lehetőséggel, a kerékpározást népszerűsítő rendezvényekkel, forgalomcsillapítási stratégiával és infrastrukturális fejlesztési terveivel támogatja a kerékpáros közlekedési kultúra megerősödését.

Jó hír, hogy hamarosan még kényelmesebb lesz a kerékpáros közlekedés, hiszen a Fővárosi Önkormányzat és a BKK Zrt. a budapesti közbringarendszer és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztését végzi, a kerületi önkormányzatok bevonásával. A VEKOP-5.3.1-15-2016-0001 program keretében Budapest II. és III. kerületében, XIII. kerületében, valamint a Margitszigeten fejlődik majd a közbringarendszer és a kerékpárút-hálózat. Ehhez kapcsolódva több III. kerületi közterületen kerülnek ki új kerékpártárolók és támaszok 120 db új férőhellyel, valamint a 2016-ban megkezdett forgalomcsillapítási koncepció folytatása is elősegíti a bringások biztonságosabb közlekedését. Jelenleg a programhoz kapcsolódó műszaki tervek kidolgozása és az engedélyeztetés van folyamatban.

Budapest Főváros célkitűzése, hogy 2030-ig a Budapesten belüli közlekedés 10%-át tegye ki a kerékpáros közlekedés, ezzel együtt pedig 80%-át a fenntartható módú járműhasználat (pl. elektromos autók). A cél megvalósításához elengedhetetlen a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése, melyet részben a fent említett VEKOP pályázat tesz lehetővé.

A fejlesztés keretében a következő években új BUBI pontok kerülnek kialakításra, a III. kerületben például egészen a Bogdáni útig kitolódik a dokkolóállomásokkal lefedett terület. Ezzel párhuzamosan a Duna – Bogdáni út – Hévízi út – Bécsi út – Frankel Leó u. által határolt terület és kerülethatár kerékpárosbarát jellege is növekedni fog, részben a közbringarendszert, részben a kerületben élőket is kiszolgálva.

A kerékpárosbarát közlekedés jegyében számos forgalomtechnikai fejlesztésre számíthatnak a bringások, mint például új kerékpársávok kialakítása, a kerületközi kerékpáros folyosók kialakítása és fejlesztése, egyirányú utcák kerékpárral közlekedők számára történő megnyitása, parkolási változások a bringás közlekedők védelmére.

A tervek szerint megvalósulhat a Flórián téri csomópont biztonságos, kerékpáros átjárhatósága, az Árpád fejedelem útján kerékpársáv kialakítása a Tímár utcai felüljáró kiváltásával. A II. kerületből vagy a felé kerékpárral közlekedők számára kiemelten fontos fejlesztés lehet a Frankel Leó utca – Bécsi út tengelyen tervezett kerékpársáv és kerékpárút kialakítása. A programhoz tartozik még a Szőlő utcai kerékpáros tengelymegerősítése, és a projektterület egyes részein a 30 km/h sebességkorlátozás bevezetése.

Mindezeken felül külön pályázati költségvetésből valósul majd meg az EUROVELO 6 kerékpárút nyomvonalainak fejlesztése, mely részben érinti a III. kerület Duna menti kerékpáros útvonalait is.

Óbuda-Békásmegyer kerékpáros fejlesztési tevékenységében kiemelkedő partnere a Magyar Kerékpárosklub, mely a közelmúltban végzett kutatást és lakossági egyeztetést a biztonságos, társasházakra optimalizált, zárható kerékpártárolók fejlesztése kapcsán. A lakossági felmérésben is látszott, hogy a kerületben élők részéről nagy igény van a kerékpáros közlekedés fejlődésére, és mind többen választják ezt a környezetbarát közlekedési formát. A közelgő, kerékpáros infrastruktúrát és közbringa rendszert érintő fejlesztésekkel tovább erősödhet a III. kerület kerékpárosbarát jellege.