BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Békásmegyerre került az első zebrazászlós gyalogátkelőhely

2018. 07 25., 13:23

A zebrazászló segíti a biztonságosabb átkelést a zebrán.

A Hollós Korvin Lajos és a Nád utcák kereszteződéséhez közeli gyalogátkelőhelyénél – a két általános iskola és az óvoda közelsége miatt – különösen szerencsés, hogy a zebrazászló használatával a gyalogosok fokozottan fel tudják hívni magukra a gépkocsival közlekedők figyelmét. Ez különösen jól jön gyenge látási viszonyok között, így a késői napfelkeltével, korai sötétedéssel járó őszi-téli időszakban kiváltképp hasznos lehet az eszköz. A zebrazászlós gyalogátkelőhely helyszínének kiválasztása a kerületi Közterület-felügyelet javaslata és a fővárosi Budapest Közút Zrt.-vel történt egyeztetés alapján történt.

És hogy hogyan működik a zebrazászló? A gyalogos a gyalogátkelőhelyhez érve magához vesz egyet a zászlók közül az erre a célra kialakított zászlótartóból, jelzi az átkelési szándékot az autósoknak, azok megállása után átkel, majd az út túloldalán a másik tartóba behelyezi a zászlót. Amennyiben a gyalogos azt tapasztalja, hogy a valamelyik oldalon felhalmozódtak a zászlók, azok átcsoportosításával segítheti közlekedőtársait is.

A kihelyezett zászlótartókat Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata létesítette. A zászlótartók időtálló kialakítással, egyedi, de tömeggyártható kivitelben készültek, kiegészítve a láthatóságot fokozó fényvisszaverő feliratokkal.

Már előkészítés alatt áll egy másik frekventált helyszínen is a telepítés: ez a Nánási úton, a Vitorla utcánál található gyalogátkelőhelyhez kerülhet ki majd. Bízunk abban, hogy a zebrazászlók beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, így a jövőben akár újabb zebrákhoz is kerülhetnek ilyen eszközök. Végezetül pedig tisztelettel arra kérünk minden kedves Olvasót, hogy

  • ügyeljenek az eszközökre és azok rendeltetésszerű használatára,
  • a legfontosabb pedig, hogy ne felejtsék el: a zebrazászló csak egy kiegészítő eszköz, ami nem helyettesíti a körültekintő átkelést a forgalmas útszakaszokon!

A zebrazászlókkal kapcsolatos tapasztalataikat megírhatják nekünk az info@obvf.hu címre.