BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Elkészült a kerület akadálymentes járdatérképe

2018. 10 17., 11:35

Már elérhető a teljes III. kerület akadálymentes térképe, online formában, egy internetes applikáció segítségével. Az önkormányzat kezdeményezésére a ROUTE4U alkalmazás nemrég bővült ki Óbuda-Békásmegyer térségével.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja a mozgásukban korlátozott emberek akadálymentes közlekedésének fejlesztését, ezért célul tűzte ki, hogy hosszútávon bárki számára elérhető legyen a kerület minden pontja. A kerület teljes akadálymentesítése egy igen hosszú folyamat, melyet sajnos nem lehet lerövidíteni, de a megvalósulásért az önkormányzat minden évben – a lehetőségeihez mérten – megteszi a szükséges lépéseket.

A kerekesszékkel közlekedők számára talán ismerős lehet a Route4U nevű platform, mely a világ számos városában, köztük Budapest belsőbb kerületeiben nyújt ingyenes segítséget az akadálymentes útvonalak megtalálásában. Az alkalmazásban naprakész információkat találhatunk a járdák, átkelők, fontos helyek akadálymentes járhatóságáról, mely információ nem csak a kerekesszékesek, de bármilyen más, guruló eszközzel közlekedőknek, például babakocsis járókelőknek is fontos lehet. Az alkalmazás a keresés alapján gyorsan, felhasználóbarát módon mutat meg akadálymentes térképeket, így megkönnyítve sok kerekes eszközzel közlekedő hétköznapjait.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatához számos lakossági bejelentés érkezik be az akadálymentesség fejlesztésének igényével. A III. kerület részben erre való válaszul megkereste a Route4U alkalmazás készítőit a kerület applikációba történő felvételével kapcsolatban, hiszen ez jelentősen segítené a kerekesszékkel közlekedőket a már akadálymentesített járdák használatában. Az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. lebonyolításában nemrég zajlott a teljes kerület akadálymentességének felmérése, beleértve a kerület járdainfrastruktúrájának minden olyan tulajdonságát, ami a kerekes járművek (pl. kerekesszékek vagy babakocsik) számára problémát jelenthet.

A felmérni kívánt tulajdonságok, melyek nagyban eldöntik, hogy egy útszakasz mennyire járható akadálymentesen:

  • Az útfelület simasága
  • A kereszteződések padkáinak magassága
  • Hosszirányú lejtés
  • Keresztirányú lejtés
  • Járdaszélesség (beleértve az akadályokat is)

A felmérés eredményeként 663 km járdahálózat került fel az alkalmazás térképére. Az applikáción keresztül az akadálymentes útvonalak teljes mértékben személyre szabhatóak, hiszen mindenki egyénileg állíthatja be az akadálymentességi igényét, amikor az útvonaltervét elkészíti.

A felmérésnek köszönhetően a helyi lakosok segítésén túl a teljes kerület akadálymentes járdatérképe hozzájárulhat ahhoz is, hogy a kerületen kívül élő, mozgásukban korlátozott emberek is meglátogathassák Óbuda-Békásmegyer egy-egy látnivalóját.