BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Nemzetközi zöld pályázat hazai fordulóján nyert Óbuda-Békásmegyer

2019. 08 01., 11:03

A III. kerület Önkormányzata nem áll meg a kerületi klímastratégia megalkotásánál. Jó esély nyílhat arra, hogy a 2019-2020 folyamán szakértői támogatással, közösségi tervezés keretében megalkotásra kerülő klímastratégia keretében tervezett tevékenységek a LIFE program támogatásával a gyakorlatban is megvalósulhassanak.

A III. kerület 2019-ben nyert a KEHOP 1.2.1. pályázaton támogatást a kerületi klímastratégia megalkotására, illetve a „Nézzünk szembe a klímaváltozással” elnevezésű projekt keretében lakossági szemléletformáló programok megvalósítására. A KEHOP pályázathoz kapcsolódóan, annak 2020 utáni továbbvitele érdekében az Önkormányzat elhatározta, hogy indul a közvetlen EU-s támogatású LIFE program pályázati felhívásán a HEALTH & LIFE PROTECTION c. pályázatával.

A készülő pályázat összértéke mintegy 1 millió Euro, és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy széleskörű, nemzetközi partnerség vezetését vállalta többek között olyan szervezetek részvételével, mint Varsó, a Semmelweis Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, az MTA KRTK, a CEEweb.  A pályázat 2019. júliusában átesett a nemzeti társfinanszírozási pályázati körön, melynek keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium 73 millió forintos támogatást ítélt meg a pályázat számára, melynek felhasználására akkor nyílik lehetőség, amennyiben 2020. tavaszán a LIFE program a nemzetközi értékelési körön is pozitív elbírálásban részesül.

A LIFE program az Európai Unió környezetvédelmi, természetvédelmi, éghajlat-politikai projekteket támogató pénzügyi eszköze, amelyet 1992-ben hoztak létre. A pályázat célja, hogy az éghajlatváltozás miatt országos és helyi szinten kialakuló egészség kockázatokat a kiválasztott települések vezetői és lakosai minél alaposabban ismerjék meg, a közösségi tervezés módszerével készüljenek olyan stratégiák, amelyek segítik ezeket a településeket a kockázatoknak a csökkentésében és abban is, hogy minél jobban felkészüljenek az ott élő emberek egészségnek és életnek védelmére.

A pályázat néhány tervezett eleme:

  • a helyi klímastratégia továbbvitele, fejlesztése, a benne foglalt tevékenységek közül néhánynak a megvalósítása;
  • a helyi szereplőket tömörítő „éghajlatváltozási és egészségvédelmi platform”, vagy tanács felállítása és működtetése;
  • klímakockázati térkép elkészítése, és a klimatikus hatások mérését, tesztelését támogató rendszerek, mérések végzése (pl. helyi klímakalkulátor, iskolákban mini meteorológiai állomások telepítése, hőszigethatást mérő szigetek kialakítása pl. a lakótelepeken)
  • számos szemléletformáló program, éghajlatváltozással és annak egészségügyi hatásaira fókuszáló kampány, kommunikációs és lakossági bevonást serkentő tevékenység, közösségi akció megvalósítása:
  • egészségügyben dolgozók továbbképzése;
  • egy önálló klíma-egészségügyi stratégia kidolgozása és megvalósítása
  • médiakampány, online és offline csatornákon való tájékoztatás

A pályázat megvalósításához kötődve számos lakossági programot tervez az Önkormányzat. Nyertes nemzetközi forduló esetén a program várhatóan 2020 évben indul.