BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Közösségi tervezésekkel folytatódhat az ISKOLAUDVAR program

2019. 10 01., 11:16

A III. kerületi Önkormányzat 2017-ben indította el az ISKOLAUDVAR FEJLESZTÉSI PROGRAMOT, melynek célja, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, lehetőségeihez mérten, támogassa a III. kerületben található iskolák rossz állapotú udvarainak fejlesztését.

2017-ben a Bárczi Géza Általános Iskola udvarában került sor fejlesztésre, közösségi tervezéssel. A diákok és tanárok bevonásával zajló felmérés majd szavazás után a felújítás a rossz állapotú sportpálya, burkolatok, lépcsők és támfalak megújítását, valamint új játszó- és sporteszközök kihelyezését foglalta magában. 2018-ban hasonló megoldással, közösségi tervezéses folyamatban készültek koncepció- és kiviteli tervek az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola udvarának fejlesztésére, ebbe a Szent István Egyetem tájépíétsz szakos hallgatói is bekapcsolódtak. A tervek 2019-ben zömében megvalósításra kerültek, az Aquincum Általános Iskolában. A nagy udvaron 200 méter hosszú, rekortán futópálya került kialakításra, új, komplex játékeszközökkel, kisebb közösségi térrel, új burkolatokkal gazdagodott az udvar.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tervei szerint 2020-ban folytatná az ISKOLAUDVAR FEJLESZTÉSI PROGRAMOT, a Zipernowszky és Medgyessy iskolákban, az eddigiekhez hasonló közösségi tervezéssel. A tapasztalatok alapján igen hasznos a tájépítész hallgatókkal történő együttműködés, hiszen az egyetemi diákok nagyon sokat tanulnak a valódi fejlesztésekről a program pedig számos jó ötlettel, inspirációval gazdagodik, a közös munkának köszönhetően.

A Szent István Egyetem Tájépítészmérnök mesterképzésének egy hallgatói csoportja 2019 őszén egyetemi feladatként már a Zipernowszky Károly Általános Iskola udvarának tervezésével szeretne foglalkozni, ennek során a hallgatók felmérnék a jelenlegi használatot, majd több csoportban, több tervet készítenének a felújításra. Amennyiben az Önkormányzat tervei szerint 2020-ban megvalósul a közösségi tervezés a Zipernowsky és Medgyessy iskolákban, akkor a tájépítész hallgatók tervei is bemutatásra kerülnek.