BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Elindult a SECAP véleményezése!

2020. 05 28., 15:01

Készül Óbuda-Békásmegyer Fenntartható Energia és Klíma Akcióterve (továbbiakban: SECAP) a 2020-2030-ig terjedő időszakra. Az akciótervet a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. készíti, mely folyamatot az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft koordinálja.

A Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv, azaz a SECAP lényege, hogy felméri a település jelenlegi energetikai helyzetét, az energiafogyasztás szerkezetét. A terv számba veszi a településen jelentkező energiafelhasználás mértékét és megoszlását szektoronként (épületállomány, közlekedés, ipar) megoldási javaslatokat nyújt az energiafelhasználás és ezáltal az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

MIÉRT FONTOS A SECAP, HA MÁR VAN KLÍMASTRATÉGIÁNK?

Az akcióterv objektív, statisztikai és tényadatokon alapuló áttekintést nyújt az önkormányzat számára a különböző szektorok (önkormányzati és szolgáltató létesítmények, lakóépületek, ipar és közlekedés) energiafogyasztásáról és az ebből adódó szén-dioxid-kibocsátásáról. Ezáltal már rövidtávon is jó alapul szolgál a klímatudatos beruházások ösztönzéséhez és megvalósításához. A különbség a klímastratégiához képest az, hogy a SECAP nem csak az irányokat szabja meg, hanem konkrét intézkedési javaslatokat nyújt és megadja a várható költségeket és megtakarításokat is.

Az akcióterv fő célkitűzése 2030-ig 40%-kal csökkenteni a Kerület energiafogyasztását a 2010-es állapothoz képest. Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat) csatlakozott a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi (más néven: Éghajlat- és Energiapolitikai) Szövetségéhez (a továbbiakban: Szövetség), amelynek kritériuma, hogy elkészüljön az Önkormányzat SECAP-ja, és ezzel összhangban elkezdődjön az intézkedések megvalósítása.

A SECAP a közvetlen elérésű EU-s források igénybevételéhez szükséges, ezzel szemben a Klímastratégia elsődlegesen a hazai kormányzati elosztású európai források elnyeréséhez szolgál alapul. A két terv módszertana közötti eltérés lényege abban áll, hogy míg a klímastratégia a kerület fenntarthatóságát és élhetőségét tartja szem előtt, nagy hangsúlyt helyezve a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra a környezeti hatások széles spektrumának figyelembevételével, ezzel szemben a SECAP a kibocsátás-csökkentésre és az energiatakarékosságra koncentrál, beruházás-orientált megközelítéssel; emellett jelentős szerepet kapnak benne a piaci alapon finanszírozható fogyasztáscsökkentési megoldások is.

További részletek az akciótervből, véleményezési lehetőség és a teljes akcióterv letöltése itt >>>