BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Hőség- és UV-riadó-terv - sosem volt aktuálisabb!

2022. 07 08., 11:16

Hőhullámról akkor beszélünk, ha tartósan magas a nappali hőmérséklet (tartósan meghaladja a 25 °C-ot) ilyenkor ugyanis megnövekszik az egészségügyi kockázat, súlyosbodnak a betegségek és komolyabb veszély fenyegeti mind a gyerekeket, mind az időseket. Mit tegyünk, hogy ne legyünk rosszul?

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban fordul elő tartós meleg, ami az adott évszakhoz képest egészen extrém hőmérsékletet is jelenthet, akár több napon keresztül. Szélsőséges eset a hőhullám, ha legalább három egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet meghaladja a hőségriasztási küszöbértéket (250C.). A Helyi Klímastratégia megvalósításához kapcsolódó terv a tartós hőség és a tartósan fennálló magas UV-sugárzás káros hatásai elleni védekezés érdekében szükséges önkormányzati intézkedéseket, a kerületre jellemző egészségügyi kockázati tényezőket és a védekezés szempontjából fontos riasztási láncot foglalja magában.

A HŐHULLÁMOK KOCKÁZATA

A tartósan magas hőmérséklet és UV-sugárzás, különösen a hőhullámok egészségügyi kockázata jelentős. A hőhullámok elleni védekezés a Nemzeti Népegészségügyi Központ (országos tisztifőorvos), valamint a Kormányhivatal hatásköre. Ugyanakkor mi magunk is, lakosok, önkormányzati szervezetek számos intézkedést tehetünk, hogy védekezzünk a magas hőmérséklet és UV-sugárzás káros hatásaival szemben, és megelőzzük az egészségügyi károsodást.

A III. kerület kockázati tényezőinek felmérése és a lakossági tájékoztatás érdekében 2020. évben Hőség- és UV-riadó-terv készült, mely a linkre kattintva elolvasható.

A III. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT HŐSÉG ÉS UV-RIADÓ TERVE >>>