BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Nyertünk a FOODWAVE pályázatán

2022. 08 15., 10:56

Az idei év FOODWAVE pályázati felhívásán 6 önkormányzat között Óbuda is kiválasztásra került. A pályázat témája egy fenntartható étkezéssel kapcsolatos kampány, melynek Óbudán két akciója is lesz az őszi időszakban.

A FOODWAVE egy nemzetközi szervezet, mely 17 országban van jelen. Fő célja a fiatalok megszólítása a klímatudatosság, fenntarthatóság témájában, és kiemelt területe az élelmiszerpazarlás megállítása, a fenntartható, környezettudatos étkezés.

A III. kerületi Önkormányzat két, egymással témájában összekapcsolódó akcióval pályázott a FOODWAVE program támogatására. Az egyik akció egy fenntartható étkezésre fókuszáló VIDEÓPÁLYÁZAT lesz, mely várhatóan szeptember közepén kerül majd meghirdetésre. A másik egy rendhagyó, online GEOCASHING játék, az INSTAGRAM közösségi média felületen. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata spanyol, olasz, portugál, görög, francia városok önkormányzata mellett került kiválasztásra, amire különösen büszkék vagyunk.

Miért kell figyelnünk a fenntartható étkezésre?

Az élelmiszeripar rendkívül káros hatással van az ökoszisztémára, gondoljunk csak az erdők kivágására annak érdekében, hogy szántóföldeket alakítsanak ki, az ipari mértékű állattartásra, szarvasmarhatenyésztésre, az élelmiszerek csomagolására, utaztatására, tárolására és a fel nem használt élelmiszerek kidobására.

Már azzal nagyot tudunk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkon, hogy elkezdünk figyelni az alábbiakra:

  • palackozott víz helyzett vízszűrő kancsót használunk, vagy más módon tisztított vizet iszunk
  • szezonális élelmiszereket eszünki
  • az alapanyagokat piacokon, közvetlenül a termelőktől vásároljuk meg
  • elkezdünk önállóan, otthon konzerválni, fagyasztani
  • mellőzzük az egzotikus alapanyagokat, különösen a sok utaztatással, szállítással járó élelmiszereket
  • csomagolásmentesen vásárolunk
  • újrahasznosítjuk a csomagolóanyagokat, szelektíven gyűjtjük azokat

 

Milyen kampány várható a FOODWAVE program keretében?

A program támogatásával a III. kerület ősszel két akciót is meghirdet majd. Az egyik egy kisfilm/videópályázat lesz, melynek célja a fenti, fenntartható étkezzéssel kapcsolatos szemlélet terjesztése. A legjobb egyéni és csoportos filmkészítő BÉCS városában nyerhet egy háromnapos utazást, szállással, félpanziós ellátással, fenntarhatósági programokkal.

A másik akció az INSTAGRAM felületén zajlik majd. A játék keretében a III. kerületben fenntartható étkezéssel kapcsolatos helyszíneket kell gyűjteni és azokat egy posztban megosztani. A feladatot teljesítők közül a legkreatívabb profilok vásárlási utalványt nyerhetnek.

Hamarosan jövünk a részletekkel a https://klima.obuda.hu/foodwave oldalon!