BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Lezárult az igényfelmérés a Pók utcai lakótelepen

2023. 06 27., 14:31

SPORTPÁLYA-TERVEZÉST MEGELŐZŐ LAKOSSÁGI IGÉNYFELMÉRÉS

A 2023. március 23-án zajlott Közösségi Költségvetési fórum alkalmával kapott visszajelzések alapján egyértelmű, hogy lakossági részről két jelentős igény van a Pók utcai lakótelep fejlesztésére vonatkozóan. Az egyik igény a parkolóhelyek bővítése, a terület autós és gyalogos közlekedési kapcsolatainak rendezésével együtt, melynek megterveztetése hamarosan elindul. A másik igény, a lakótelep sportfunkcióinak fejlesztése, egy sportpálya kialakítása a lakótelepen. Ennek pontos felmérése céljából 2023. május 17 – 31. időszakban lakossági igényfelmérés zajlott a teljes lakótelepen.

A műszaki felmérések alapján a következő területek merültek fel a sportpálya elhelyezésére:

ARATÓ EMIL TÉR – STREET WORKOUT PARK MELLETT

Műszakilag a legalkalmasabb terület, ahol egy kisebb méretű, multifunkciós sportpálya kerülhet elhelyezésre. Előnyei: oktatási és gyermeknevelési intézmények közelsége, megközelítése és a parkolási lehetőségek jók, lakosság könnyen eléri, a terület eddigi funkcióihoz történő, koncepcionális illeszkedés, műszaki megvalósíthatóság. Hátrányok: az itt élőket a szöveges visszajelzések alapján nagyban zavarná a sportpálya használata.

SILVANUS SÉTÁNY MELLETTI ZÖLDTERÜLET

Műszakilag szintén alkalmas terület lehet a Silvanus sétány kis játszóterével szembeni, jelenleg üres zöldfelület. Előnyei: jó megközelíthetőség a környéken élők számára, jelenlegi közösségi funkció (játszótér) kibővítése. Hátrányok: kis területen a zöldfelület arányait tekintve jelentősen lecsökken, túlzottan kis távolság a társasházaktól, ezek lakóit zavarhatja (esetlegesen zárással, nyitvatartással kezelhető), játszótér és sportpálya használók korosztályi eltérése.

VITORLA UTCA – NÁNÁSI UTCA TALÁLKOZÁSA

A területen egy sportpálya kényelmesen elhelyezhető, műszakilag tökéletesen alkalmas terület. Előnyei: jó megközelíthetőség, mind autóval, mind gyalogosan, parkolási lehetőség, megfelelő méretű terület. Hátrányai: érzékeny terület a környéken élők korábbi visszajelzéseit tekintve. A konkretizált műszaki tartalom birtokában további lakossági egyeztetésre való igényt érdemes körüljárni.

AZ IGÉNYFELMÉRÉS EREDMÉNYEI

SZERETNE-E AZ ITT ÉLŐ LAKOSSÁG SPORTPÁLYÁT?

A Pók utcai lakótelep teljes területén 5000 szórólap került kiosztásra (a becsült lakásszám ennél kevesebb, kb. 3500) és az internetes felmérésre 621 visszajelzés érkezett be 2023.05.31. napig. A visszajelzések alapján a válaszadók 90%-a szívesen látná sportpálya kialakítását a Pók utcai lakótelepen.

 

A SPORTPÁLYA LEHETSÉGES HELYSZÍNEI

A helyszínek közül a Silvanus sétány kisebb zöldfelülete a legkevésbé támogatott, ezt követi az Arató Emil tér több, mint 40%-os támogatottsággal. A leginkább támogatott terület a Vitorla utca – Nánási út találkozásánál található önkormányzati telek 53,6 % eredménnyel.

Összességében elmondható, hogy nagyon erősen támogatott lakossági részről egy sportpálya kialakítása a Pók utcai lakótelepen, ugyanakkor a pálya és a lakóházak közelsége kapcsán sokan kifejezték félelmüket is a pálya építése, használatának zajhatása miatt.