BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Szakmai konszenzus a Városi Farm Program támogathatóságáról

2024. 02 06., 12:25

Széles szakmai és intézményi közösség ismerte meg az elmúlt 2 hétben a Városi Farm Program első terveit, ahol szabályozási és pénzügyi témák mellett hidrogeológiai, botanikai, talajtani, technológiai és további releváns kérdések is felmerültek a szakértők között. Az észrevételek beépítését követően február közepétől számítunk a lakosság aktív közreműködésére, a farm életében érdekeltek meglátásaira.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett a kerület lakóinak, így a Csúcshegyen élők életszínvonalának javításában, a közösségi élet és a gazdálkodás feltételeinek javításában. A január 25-i tervbemutatón ezért Burján Ferenc alpolgármester fogadta a Fenntarthatósági, Ifjúsági, Civil és Nemzetiségi Osztály, az Óbudai Vagyonkezelő Nonprofit Zrt., az Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelet, a Főépítész Iroda, az Óbuda-Békásmegyer Piac Igazgatóság, az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft., az Óbudai Egyetem, valamint a projektfelelős Városfejlesztő NKft. képviselőit, ahol alapvetően az önkormányzati célok tükrében vitatták meg a tervek műszaki, adminisztrációs, jogi és pénzügyi kereteit.

Ezt a sokszereplős egyeztetést bővítette tovább egy február 5-i esemény, ahol oktatási oldalról csatlakozott a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, környezetügyi vonatkozások miatt a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztálya, a társadalmi bevonás és ökológiai fenntarthatóság oldaláról az ESSRG Nkft., a településfejlesztés területéről a Spatialist Kft., a kerületi Főkertészi Iroda, valamint hidrogeológus és tájépítész szakértők.

A több órás alkalmak is rámutattak, hogy egy igen komplex, példaértékű közösségi kezdeményezés formálódik, amely a helyi közösség erősítésére, fenntartható gazdálkodásra, oktatásra és egészségfejlesztésre fókuszál. A koncepcióterv véglegesítése előtt a következő hetekben számítunk a helyi, közvetlenül érintett lakosok, közeli telektulajdonosok és egyéb érdeklődők véleményére, hogy egy hosszútávon fenntartható, a helyi közösséget is támogató működési modell születhessen.

Javasoljuk, hogy kövessék szakmai és közösségi felületeinket, ahol a koncepcióterv elérhetőségéről és a véleményezés pontos részleteiről hamarosan hírt adunk.