BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Egy lehetőség a civilizációs betegségek megelőzésére

2024. 02 12., 10:28

Ötödik alkalommal tarthattunk nyilvános tudásmegosztó rendezvényt az Interreg Közép-Európa – Városi Farm Program keretében. A lakossági igények tükrében aktuális előadónk, Wágenhoferné Pohl Magdolna a gyógynövényfelhasználás múltjába és jelenébe, a termesztés alapvetéseibe nyújtott betekintést.

Február 9-én az Esernyős Kávézóba (1033, Budapest, Fő tér 2.) vártuk mindazokat, akik a modern orvoslás helyett, vagy azt kiegészítve választják a gyógynövények kínálta lehetőségeket a civilizációs betegségek megelőzésére. A gyógyulni vágyók, valamint az egészséges életmódot fontosnak tartó emberek az utóbbi években egyre nagyobb mértékben kezdenek feléjük fordulni, nem mindegy azonban, hogy mikor, hogyan gyűjtjük, vagy éppen ültetjük és milyen módon használjuk ezeket az értékeinket.

Kevesen tudják, de hazánk e tekintetben – 350-400 körüli gyógynövényfajtáival –nagyhatalomnak számít, azonban az adottságokat, lehetőségeket egyelőre még nem használjuk ki. Az otthoni házipatika tárából kertünk alap gyógy- és fűszernövényei kerültek górcső alá. A szívvédő és akár herpeszkezelésre is alkalmas citromfű, a hűsítő és duzzanatlohasztó menta, a koncentrációfokozó és vérkeringés serkentő rozmaring, a fertőtlenítő és bőrt szárító kamilla, vagy a népszerű, otthonokból elmaradhatatlan, sebgyógyításra és hidratálásra használt körömvirág.

Szakértőnk a gyógynövényes kert kialakítása kapcsán jó példákat mutatott be, beszélt annak alapvető szempontjairól (terület mérete, fekvése, talajviszonyai, vízellátottsága, stb.) és korlátairól. Aki személyesen nem tudott eljönni, hamarosan IDE kattintva visszanézheti a majd másfél órás előadást.