BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

A Városi Farm Program keretében helyszínbejárást szervezünk

2024. 03 04., 09:45

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat képviselő-testülete február 29-i ülésén hagyta jóvá a Városi Farm Program egyeztetésre bocsátandó koncepcióját és a tulajdonában álló 1037 Budapest, Őzsuta utca 20855/6 hrsz. telektömb kijelölt parcelláinak tervezett közösségi célú hasznosításának és fejlesztésének irányát. A képviselő-testület döntésének értelmében – a Program I. ütemében – a 35 földrészletből álló terület 8 parcellája kapja meg azt a hasznosítási lehetőséget, amely a Program I. (kísérleti) ütemének területe lesz, ahová lakossági fórumra várjuk az érdeklődőket.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, mint 2022. év legklímabarátabb díjat elnyert kerülete hosszú évek óta elkötelezett a fenntartható, élhető és emberközpontú város kialakítása mellett. Csúcshegy karaktere és hagyományai ezen értékeket magáénak tudhatják, ehhez szorosan illeszkedő hosszú távú program megvalósítása kezdődhet el ütemezetten a kijelölt önkormányzati tömbben.

Az egyedi bérleménybe adás helyett a közösségi használatot és fenntartható gazdálkodást felkaroló projekt sok egyéb hozadéka mellett (rendezett telekstruktúra, illegális tevékenységek felszámolása) rekreációs, edukációs és kutatási célokat is szolgál majd. Az ökotudatos alapon működő farm – 35-70 négyzetméteres parcelláival – ideális helyszínt biztosít majd zöldség- és gyümölcstermesztésre, amihez az üzemeltető fizikai és szakmai segítséget (eszközöket, szerszámokat, speciális szakmai előadásokat) is biztosít a termelők és telekszomszédok számára, hogy a természetbarát, vegyszermentes kertgazdálkodási megoldások a farm határain túl is teret nyerjenek. Közösségi helyszíneivel hozzájárul családok és baráti társaságok számára a városból kiszakadva minőségi időt együtt tölteni, természeti környezetben mentálisan feltöltődni, vagy innovatív ötleteivel a home office fogalmát újraértelmezni.

Ahhoz, hogy a majdani farm messzemenően a lakossági igények szerint működhessen, a tervezés során a helyi közösség és tágabb érdeklődők észrevételeire és véleményére is számítunk. Az elmúlt időszakban elsősorban online formában volt lehetőség a tervek és szolgáltatásprofil véleményezésére, most pedig helyszíni bejárásra várjuk az érintetteket. A csúcshegyi program során az I. ütembe bevont parcellákon végighaladva részletesen mutatjuk be az elképzeléseket és személyesen is válaszolunk az elmúlt hónapokban felmerült lakossági kérdésekre.

Kedvező időjárás esetén a lakossági bejárásra április 7-én (vasárnap) 16 órára várunk mindenkit az Őzsuta utca 98. elé, ami tervezetten 2 órát vesz igénybe. Aki a helyszínbejáráson nem tud vagy akar személyesen részt venni, de véleményét megosztaná velünk, az info@obvf.hu címen változatlanul megteheti.