Ezüsthegy utcai fiókkönyvtár
Projektismertető

Megújult az Ezüsthegy utcai könyvtárépület

A korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraként üzemelő Ezüsthegy utca 16. szám alatti ingatlan, amely több mint 10 éve üresen állt, a felújítást követően 2018. június 30. óta az Óbudai Platán Könyvtár – korábban a Békásmegyeri Közösségi Házban működő – fiókkönyvtárának ad új otthont. 2016-ban elkészültek az épület koncepció- és engedélyezési tervei. A tervezési folyamat utolsó lépcsőfoka a kiviteli tervek 2017-es elkészítése volt, melyben a belsőépítészeti és bútorozási részletek is kidolgozásra kerültek. Ezt követően 2018 januárjában megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.

A tervezői program során alapvető beruházói szempont volt, hogy az elhanyagolt épület megújuljon, és újra könyvtárnak adjon helyet. Fontos volt továbbá, hogy akadálymentesített legyen az épület, amely magával vonta azt, hogy új bejárat kerüljön kialakításra a hátsó udvarnál, ahol a kertben egy közösségi tér kialakítása is megtörtént

A 2018 nyarán elkészült új, energetikai szempontból is korszerű könyvtár 231 m2-en került kialakításra, ehhez adódik hozzá a padlástérben található raktár 23 m2-e.

A III. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete 230 millió Ft költségvetési forrást biztosított a könyvtár céljaira. Ennek köszönhetően, – az épület karakterének megőrzése mellett – egy mindenki számára szerethető, a mai kor igényeinek megfelelő, modern könyvtárépülettel bővült az óbudai kulturális intézmények köre.

A fejlesztés a Hadrianus Program része. A program tartalmazza az Önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit, 2020-ig. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei. A programról bővebben itt tájékozódhat >>>

 

Projektgaléria