Látványsétánnyal és új főbejárattal újul meg az Aquincumi Múzeum

by ATakacs

A BTM Aquincumi Múzeum és Budapest Főváros III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés célja a harmadik kerületi ókori római kori örökség turisztikai célú hasznosításának fejlesztése.

A projekt két fő beruházási eleme az Aquincum Múzeum Szentendrei úti látványsétányának kialakítása, valamint a múzeumban meglévő kiállítótér továbbfejlesztése, interaktív kiállítótér kialakítása. A fejlesztésekkel látogatóközpontú és a római kor életét interaktívan bemutató, azt történelmi kontextusba helyező látványossággal gazdagodik az Aquincumi Múzeum.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt első, rendkívül hangsúlyos eleme a különleges látványelemeket, marketingfelületeket tartalmazó élményfal megvalósítása, amelyhez egy sétány és egy kőtár kiépítése is tartozik.

A múzeum Szentendrei úti oldalán létrejövő új elem szöveges információkat fog közvetíteni a római városról a látogatóknak, emellett nem elhanyagolható előnye a projektnek, hogy a Dunakanyarba irányuló turistaforgalom érdeklődését is felkelti.

A projekt későbbi fázisaiban megvalósuló fejlesztések a múzeum főépületében történnek, itt az Aquincumban állomásozott limest védő római katonaság mindennapjait élményszerűen bemutató, interaktív megoldásokat alkalmazó kiállítás fog megvalósulni, hogy a történelem ne csak megismerhetővé, hanem élővé és megtapasztalhatóvá is váljon a látogatók számára.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat a projekt keretén belül vállalt része az aquincumi katonai amfiteátrum és a Kórház utcai táborkapu (Keleti táborkapu) területén kihelyezett ismeretterjesztő látványelemek megvalósítása, amelyek segítségével tavaly óta tekinthetik meg az érdeklődők, milyen lehetett a római korban a terület.

Ezekhez kapcsolódóan a Budapesti Történeti Múzeum beruházásával készül egy, a járókelők számára saját okoseszközzel szabadon igénybe vehető, kiterjesztett valóság (AR) mobilapplikáció is. Az applikáció segítségével hamarosan korabeli állapotában tekinthetik meg az arra látogatók a történelmi helyszíneket. Ennek a különleges informatikai megoldásnak köszönhetően időutazást tehetnek a helyszínre érkezők az ókori Római Birodalom területén, amely egy virtuális rekonstrukciója a helyszínen található romoknak, emellett szöveges információkat is megjelenít az érdeklődők számára.

A mobilapplikáció a tervek szerint két hónapon belül elérhető lesz, a látványsétány várhatóan 2023 végére készül el.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat konzorciumvezetőként a Budapesti Történeti Múzeummal (BTM), a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-vel (MTÜ), valamint a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt.-vel 2018 nyarán közös VEKOP-pályázatot nyújtott be, amely a VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosítószámmal, „Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása” címmel bruttó 309 719 119 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.