Nyári WELLBASED projekt aktualitások

by Info_obvf

Sok eseményt hozott a tavasz a Wellbased projektben. A programban résztvevő Békásmegyeri lakosok közösségfejlesztő rendezvényen közreműködhettek májusban a Családi Közösségi térben a Víziorgona utcában. A közösségfejlesztő és szemléletformáló esemény keretében szabadulószoba játékban, energiahatékonysági kvízen és helytörténeti beszélgetésben vehettek részt az érdeklődők.

A szabadulószoba programjának lebonyolításában, valamint a helyszín biztosításában az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ segédkezett. A többi program, valamint a kommunikációs és szervezési feladatok elvégzésében az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. munkatársai segítettek.

Június elején az érdeklődők nagy örömére, a Fővárosi Nagycirkuszba látogathattak el a projektben résztvevő lakosok.

A hónapban aztán folytatódott az események sora, múlt hét csütörtökön az Óbudai Egyetem hallgatói részére, az Esernyős kávézó Szinbád Rendezvénytermében tartottuk meg Hackathon elnevezésű rendezvényünket, melynek címe a “Tegyünk együtt az Egészséges Otthonokért”- III. kerületi verseny és vitanap az Óbudai Egyetem hallgatóinak a hőséggel való küzdelemről lakótelepi környezetben volt.

Jogosan merül fel az olvasóban a kérdés, hogy Mi az a Hackathon?

A Hackathon kifejezés a HACK+MARATHON szavak mozaikja, olyan rendezvényt foglal magában, amelynek a keretében különböző csoportok egy meghatározott problémára dolgoznak ki működő megoldásokat, rövid időn belül.

A programon résztvevő hallgatók öt fős csapatokban jelentkezhettek előzetesen, majd mutathatták meg tudásukat és ötleteiket, melynek fókuszában olyan koncepciók kidolgozása állt, amely kifejezetten a klímaváltozásból fakadó nyári hőhullámok lakótelepi környezetben való enyhítését segítheti, és ennek járulékos következményeként ahhoz járulhat hozzá hosszabb távon, hogy a lakótelepeken élők, magasabb fokú jóllétben és egészségben élhessenek.

Az esemény első felében szakmai előadások keretében került bemutatásra a megoldandó probléma, ezt követően pedig kiscsoportos műhelymunka során, szakmai segítség mellett dolgozta ki a résztvevő 5 csapat a megoldási javaslatait.

A megoldási javaslat kidolgozása több irányból is megközelíthető volt. Műszaki, egészségügyi, szociális, környezeti és gazdasági szempontból is körül járták a megoldandó problémát a hallgatók. A megoldási javaslatokat a csapatok rövid max. 10 perces prezentációkkal szemléltették.

A kidolgozott koncepciókat a szakmai zsűri értékelte és a három legjobbnak ítélt prezentációt a következő kategóriák szerint díjazta:

  1. Innovációs elismerés díj
  2. Megvalósíthatósági elismerés díj
  3. Társadalmi hasznosság elismerés díj

A verseny és vitanap jó hangulatban, inspiráló légkörben telt.

Az energiaszegénységről

Egy háztartás akkor energiaszegény, ha nem képes megfizetni a fűtés vagy az egyéb alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, mely a tisztességes életminőséghez szükséges.

Az Eurostat adatai és kutatások szerint Magyarországon körülbelül 800 ezer háztartás energiaszegény, ami azt jelenti, hogy a magyar háztartások 15-20%-a nem tudja megfelelően kifűteni az otthonát. Az energiaszegénység legalább másfél millió embert érint hazánkban. Háromnegyed részben a vidéki, falusi térség lakosságát érinti a probléma, de mértéke nem elhanyagolható a nagyvárosokban sem. A magyar háztartások 20-25%-a rendelkezik jelentős közüzemi tartozással, ami a legmagasabb arány az EU-országai között. Minél alacsonyabb a jövedelme egy háztartásnak, annál nagyobb eséllyel él rossz minőségű lakásban, jellemzően energiaszegénységben. Ráadásul a rossz minőségű lakás, hosszabb távon a háztartásban élők egészségi állapotát, iskolai és munkahelyi teljesítményét is negatívan befolyásolja, amely állítás a legfőbb feltevése a Wellbased-projektnek, melynek tagja Óbuda-Békásmegyer.

A nemzetközi partnerségünk véleménye szerint az energiaszegénység veszélyezteti az állampolgárok emberi méltóságát és életminőségét, de romboló hatással van testi és lelki egészségükre is. A projekt az energiaszegénységnek és a nem megfelelő lakásviszonyoknak a lakosság egészségére gyakorolt hatását vizsgálja 2021 és 2025 között. A projekt végéhez közeledve a partnerség szeretné eredményeit minél szélesebb körben megosztani, valamint az energiaszegénység problémájára minél szélesebb körben fel kívánja hívni a figyelmet, mindezek miatt európai szintű együttműködést és intézkedéseket sürget.

A figyelemfelkeltés érdekében Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat partnereivel szemléletformáló programot szervezett (Hackathon) az Óbudai Egyetem hallgatóinak részvételét megcélozva. 

A program témája a hőséggel való küzdelem volt lakótelepi környezetben.  Az eseményen 5 fős csoportok részvételét vártuk. Összesen 5 csapat, azaz 25 résztvevő volt jelen.

Galéria

Hackathon

Májusi közösségfejlesztő program

Látogatás a Fővárosi Nagycirkuszban