BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Czetz János emlékpark a Lékai téren

2015. 08 13., 13:59

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata régóta szeretett volna egy olyan parkot létrehozni, amely a 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak, illetve kiemelten Czetz János dandártábornoknak állít emléket. A Kormány 2017 decemberi döntésével 470 millió forint támogatást ítélt oda az önkormányzat számára, amelyet a kerület parkfejlesztésre fordíthat. Ebből az összegből két beruházás valósulhatott meg az egyik az 1848-49–es emlékpark, melynek fejlesztése a forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából 2019-ben jöhetett létre.

A fejlesztést egy 2015-ben lezajlott közösségi tervezés előzte meg, így az elkészült tervek a park használóinak – a környéken lakók, vagy például a Boldog Özséb templom látogatói – véleményét is tükrözik. A közös gondolkodás óta a park teljeskörű megújuláson esett át. A közlekedési útvonalak mentén egyedi mintával kirakott gyalogosösvény létesült, amely mellé több, kényelmes utcabútor is került. A park jövőbeni tisztaságát hulladékgyűjtők biztosítják, és ivókút és kerékpártároló is várja a park látogatóit. A park árnyékos részein sakkasztalok is találhatóak. A terület már a beruházás előtt is gazdag faállománnyal rendelkezett, így csak azokat a példányokat kellett kivágni, amelyek kiszáradtak. Összesen hat juharfával gazdagodott a tér. A felújítást megelőzően szinte alig voltak cserjék a parban, mára viszont jelentősen bővült a növényállomány. Számos évelő növény, köztük japán borbolya, hortenzia, többféle rózsa, illatos és piros gólyaorr, levendula, zsálya, árvalányhaj stb., közel 2500 tő növény díszíti a parkot. A Boldog Özséb plébániatemplomhoz közeli bejáratnál egy modern rózsalugas fogadja a park látogatóit.

A “Kossuth Lajos legfiatalabb tábornokaként” emlegetett Czetz János – akiről Csillaghegy egyik fontos utcája is a nevét viseli – egyedülálló pályaíve az erdélyi Gidófalvától nemzeti forradalmunkon át egészen Argentínáig vezet, ahol Juan Fernando Czetz néven a dél-amerikai ország hadseregének lett emblematikus figurája. A Buenos Aires-i Katonai Akadémia után Óbuda-Békásmegyeren kaphat szobrot nemzeti hősünk, amely 2019 őszén érkezik a Lékai bíboros térre. A lovasszobrot Vivianne Duchini argentin szobrászművész készíti el.

A fejlesztés a HADRIANUS PROGRAM része.

HADRIANUS PROGRAM: A program tartalmazza az Önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit, 2020-ig. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei.

A programról bővebben itt tájékozódhat >>>