BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Ezüsthegy utcai fiókkönyvtár

2017. 09 20., 14:23
2018-ban újra megnyitja kapuit az Ezüsthegy utcai könyvtár

A korábban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtáraként üzemelő Ezüsthegy utca 16. szám alatti épület, amely immár több mint 10 éve üresen áll, a jövőben az Óbudai Platán Könyvtár – jelenleg a Békásmegyeri Közösségi Házban működő – fiókkönyvtára számára ad helyet.2016-ban elkészültek az épület koncepció- és engedélyezési tervei. A tervezési folyamat utolsó lépcsőfoka a kiviteli tervek elkészítése volt, erre az idei évben került sor, így már a könyvtár belsőépítészeti, bútorozási részletei is kialakultak.

A tervezői program során alapvető beruházói szempont volt, hogy az elhanyagolt épület megújuljon, és újra könyvtárnak adjon helyet. Fontos volt továbbá, hogy akadálymentesített legyen az épület, amely magával vonta azt, hogy új bejárat kerüljön kialakításra a hátsó udvarnál, ahol a kertben egy közösségi tér kialakítása is szerepel a tervekben.

Az új, energetikai szempontból is korszerű könyvtár 231 m2-en kerül kialakításra, ehhez adódik hozzá a padlástérre tervezett raktár 23 m2-e.Az önkormányzat 2017-es költségvetésében elkülönítésre került a szükséges forrás a könyvtár céljaira.

A ház karakterének megőrzése mellett, egy mindenki számára szerethető új könyvtárépülettel bővült az óbudai kulturális intézmények köre.