BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Forgalomcsillapítás a kerületben

2017. 04 12., 15:29

Az önkormányzat 2016-ban kilenc kerületrészre kezdte meg a forgalomcsillapítási koncepciók kidolgozását:Csillaghegy, Ürömhegy, Rómaifürdő, Remetehegy, Táborhegy, Testvérhegy, Aranyhegy, Mocsárosdűlő, valamint a Pók utcai lakótelep kerültek kiválasztásra. Azóta további kisebb területek forgalomtechnikai tervezésére is sor került, és az önkormányzat igyekezett mindig bevonni az érintetteket is.

Budapest területén alapvetően a Budapest Közút Zrt. feladata a forgalomtechnikai problémák kezelése, ám Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata úgy döntött, hogy a gyorsabb megvalósítás érdekében többletfeladatot vállal, és – kerületrészekre bontva – elkészíti a forgalomcsillapítási koncepciókat. A Budapest szerte megnövekedett forgalmi terhelés eredményeként a III. kerület több pontján gondot okoz a parkolás, a nagy gépjárműforgalom okozta torlódások, és az egyes területeken tapasztalható gyorshajtás.  Számos eszköz létezik a közlekedési problémák megoldására, melyek közül az egyik legrugalmasabb opció a forgalomtechnika módosítása.

Tervezéseink a kerületi sajtóban közzétett felhívással indultak, melyek arra bíztatták az érintett lakókat, hogy online űrlapon, kerületrészekre bontva megoldási javaslatokat adhattak azokra a forgalomtechnikai problémákra vonatkozóan, melyek megnehezítik a mindennapi közlekedésüket. Ezt követően a tervezők forgalmi méréseket végeztek, felmérték a területek adottságait, majd az önkormányzat a problémásabb részek megvitatására találkozókat szervezett. A lakossági észrevételeket felhasználva elkészültek az egyes tervváltozatok, és elkezdődhetett a tervek engedélyeztetési folyamata is. Az így elkészített tervekből eddig a Csillaghegy északkeleti részét lefedő övezet valósult meg, 2019 őszén pedig a remetehegyi övezet tud részben megvalósulni.

A további megvalósítás a kerület költségvetésé függvénye, így ha 2020-ra sikerült forrásokat elkülöníteni erre a célra, akkor újabb forgalomcsillapított övezetek jöhetnek létre.

Az alábbi két térkép az övezeti lehatárolásokat, illetve az ezekre megszületett terveket mutatja be.

A FORGALOMCSILLAPÍTÁSI ÖVEZETEK LEHATÁROLÁSA

AZ ELKÉSZÜLT TERVEK