BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Békásmegyeri Piac fejlesztése

2017. 07 10., 09:38
Új vásárcsarnok, közösségi tér, mélygarázs és megújuló köztér a Heltai Jenő téren

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Békásmegyeri Vásárcsarnok és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, annak érdekében, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészében is. A megújulás középpontjában a közösségi terek fejlesztése áll. A megújuló piac a szolgáltatások színvonalának megtartásával és emelésével rendezettebb, tisztább környezetben tudja kielégíteni mind a vásárlók, mind a kereskedők részéről felmerülő lakossági igényeket. Az új csarnoképület 2019. április 26-án nyithatta meg kapuit a vásárlóközönség előtt. A beruházás II. építési ütemében a régi csarnoképület elbontásra kerül, és a helyén további kereskedelmi egységek, valamint a közösségi tér jön létre.

Az új csarnoképület leírása, az építkezés jelenlegi státusza:

Az összes szintterület 11.000 m², ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 m². Az új csarnoképület a régi helyéhez képest nyugatabbra, az egykori vállalkozói piac helyén épült meg. Az építkezés a vállalkozói piac bontását követően, 2017 őszén vette kezdetét. A vásárcsarnok alatti pinceszinten létrejött a 188 férőhelyes mélygarázs, ahol raktárhelyiségek, valamint a mosdóhelyiségek kaptak helyet. A földszinten több mint félszáz üzlethelyiség kezdhette meg működését. Az üzlethelyiségek belső kialakításában a régi csarnoképület bérlői is részt vállaltak. Szintén a földszinten kaptak helyet a piac üzemeltetésével kapcsolatos helyiségek, valamint a gombavizsgáló is. A tetőn korszerű zöldtető került kialakításra, amely a II. építési ütemben napelemekkel fog kiegészülni.

2018 nyarán a Heltai Jenő tér burkolatmegújító munkálatai is elkezdődhettek. A HÉV átjáróhoz közel eső területen új zöldfelületek jöttek lére, és kényelmes utcabútorokkal gazdagodott a tér. Az egyes területek megújulása szakaszosan valósul meg, az elkészült részeket az építkezés előrehaladtával veheti birtokba a lakosság.

A régi csarnoképületből átköltözött az összes bérlő az új létesítménybe, így elkezdődhetett a bontás, ugyanis a régi épület területén jön létre a részben fedett, részben nyitott őstermelői piac, valamint itt kapnak helyet a pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészek, melyekhez egy 2500 m²-es többfunkciós burkolt tér kapcsolódik majd. A tér ezen részén is komfortos utcabútorok, padok, hulladékgyűjtők, árnyékolók, szökőkút és növénykazetták fogják majd kellemessé tenni a vásárlást. A kialakított közösségi tér alkalmassá válik kisebb rendezvények megtartására, melyek illeszkedni fognak az óbudai kulturális programok színvonalához és az általuk képviselt értékekhez.