BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Békásmegyeri Piac fejlesztése

2017. 07 10., 09:38
Új vásárcsarnok, közösségi tér, mélygarázs és megújuló köztér a Heltai Jenő téren

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Békásmegyeri Vásárcsarnok és a Heltai Jenő tér teljes megújítását tűzte ki célul, annak érdekében, hogy élhető lakókörnyezet alakuljon ki ebben az aktív és fejlődő városrészében is. A megújulás középpontjában a közösségi terek fejlesztése áll. A megújuló piac a szolgáltatások színvonalának megtartásával és emelésével rendezettebb, tisztább környezetben tudja kielégíteni mind a vásárlók, mind a kereskedők részéről felmerülő lakossági igényeket. A projekt lebonyolítása során az önkormányzat kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a jelenlegi bérlőknek a legkisebb legyen a vesztesége, ezért az építkezés ideje alatt egy ideiglenes piac jött létre a Pünkösdfürdő utca – Hatvany Lajos utca sarkán található területen, mely 2017 nyarán nyitotta meg kapuit a vásárlóközönség előtt.

Az új épület leírása, az építkezés jelenlegi státusza:

Az összes szintterület 11.000 m² lesz, ebből a kereskedelmi terület körülbelül 3700 m². Az új csarnoképület a mostani helyéhez képest nyugatabbra, az egykori vállalkozói piac helyén épül meg. Az építkezés a vállalkozói piac bontását követően, 2017 őszén vette kezdetét. Az új csarnoképület szerkezetépítési munkálatai befejeződtek, létrejött a pinceszint, ahol a 188 férőhelyes mélygarázs, raktárhelyiségek, valamint a mosdóhelyiségek kapnak helyet. A földszinten beépítésre került az összes nyílászáró, és az új üzlethelyiségek alapkiépítése is befejeződött. A tetőszerkezet elkészült, már csak a befejező munkálatok, valamint a zöldtető kialakítása és a napelemek telepítése van hátra. Ez utóbbira a II. építési ütemben kerül sor. 2018 nyárán a Heltai Jenő tér burkolatmegújító munkálatai is elkezdődhettek. Az egyes területek megújulása szakaszosan valósul meg. Az üzlethelyiségek falszerkezetének felhúzása után a bérlők által az üzletek belső kialakítására kerül sor.  Az új csarnoképületbe várhatóan 2019 áprilisában költözhetnek be a bérlők, és nyithatja meg kapuit a Békásmegyeri Piac új vásárcsarnoka.

Amint a bérlők kiköltöznek a régi csarnoképületből, elkezdődhet annak bontása, ugyanis ezen a területen jön létre a részben fedett, részben nyitott őstermelői piac, valamint itt kapnak helyet a pavilonos jellegű kiskereskedelmi, szolgáltatói, vendéglátó funkciójú épületrészek, melyekhez egy 2500 m²-es többfunkciós burkolt tér kapcsolódik majd. A tér ezen részén komfortos utcabútorok, padok, hulladékgyűjtők, árnyékolók, szökőkút és növénykazetták fogják majd kellemessé tenni a vásárlást. A kialakított közösségi tér alkalmassá válik kisebb rendezvények megtartására, melyek illeszkedni fognak az óbudai kulturális programok színvonalához és az általuk képviselt értékekhez.