BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Holdudvar park revitalizációja

2015. 07 06., 07:55

A Holdudvar a Vörösvári út – Bécsi út – Váradi utca által határolt területen található park, mely jelenleg nem rendelkezik olyan funkciókkal, hogy kiszolgálja a környéken élők szabadidős igényeit. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2015-ben kezdeményezett közös gondolkodást az itt élőkkel, melynek keretében 9 alkalmas közösségi tervezés zajlott le. A jó hangulatú, sikeres találkozók eredményeként a park rengeteg funkcióval bővült, melyek megvalósulásával méltóképpen válhat a terület egy multifunkciós közösségi térré.

A Holdudvar park koncepció- és kivitelezési tervét az ÚJIRÁNY CSOPORT készítette. A területen a tervek szerint helyet kapott játszótér, külön csúszdapark, fitnesz- és sporteszközök (kültéri fitnesz, street workout, pingpong, sakk, futókör), sétány, valamint egy színpad is nézőtérrel.

A projekt az önkormányzat és a környéken élők nagy örömére 449 millió forintos támogatást nyert a TÉR_KÖZ 2016 pályázaton. A Támogatási Szerződés megkötése után az engedélyek beszerzése volt napirenden, majd június elején elindult a kivitelezés. A projekt ünnepélyes indító eseménye 2018. május 26-án egy közösségi piknik volt, ezután kezdődtek el az első lehatárolási és bontási munkák.

A kivitelezés első félévében lezajlott az Ágoston utcai társasházak és Szolgáltatóház közötti hátsó kert rehabilitációja (bontás, új sétányok kialakítása, növényesítés, öntözőrendszerek kiépítése, utcabútorok, szemetesek kihelyezése), az Ágoston Művészeti Óvoda bejáratainál lévő sétányok felújítása, a Nagy László Általános Iskola előtti sétány megújítása, növények telepítése, a Bécsi úti társasházak előtti sétányok teljes felújítása, a leendő Sportkert kialakítása valamint minden területen a futópálya-szakaszok kiépíése. Szintén az első félév eredménye a központi tér bontása és a teraszos kialakítás alapozása, vízjáték építés megkezdése, a csúszdapark bontása.  A következő félévben a park középső területeinek rehabilitációja zajlik majd, tehát a játszótér, csúszdapark és központi tér újjáépítése.

A Holdudvar projekt a HADRIANUS FEJLESZTÉSI PROGRAM része. A program tartalmazza az Önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit, 2020-ig. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei.

A programról bővebben itt tájékozódhat >>>