BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Mészkő utcai park

2017. 04 28., 07:31

A Mészkő park tervezése 2015-ben kezdődött meg a Háromhegyek Közhasznú Egyesület kezdeményezésére. A közösségi tervezés után, 2017-ben kormányzati támogatással valósulhatott meg a park fejlesztése.

A parkfejlesztés előkészítése, a környékbeliek bevonásával zajlott közösségi tervezés keretében öt alkalommal találkozhattak a környéken élők, a helyi civil szervezet és a tervezők. Ezeken a közösségi tervezéseken bárki elmondhatta a parkkal kapcsolatos vágyait, igényeit, és lépésről lépésre rajzolódott ki egy multifunkcionális közösségi park képe. A közösségi tervezésen elhangzottakat Wallner Krisztina formálta szakmai tervvé, a kivitelezést pedig Bús Balázs III. kerületi polgármester és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közbenjárása révén, kormányzati támogatás tette lehetővé.

380,5 millió forintos támogatásból sikerült megvalósítani a helyiek álmát, és 2017. szeptember 30. óta várja a Mészkő park a látogatókat.

A Mészkő park igazi közösségi park, ahol fiatalok és idősek, aktív vagy éppen passzív időtöltést keresők egyaránt megtalálják majd kedvenc területüket. Az eltérő használatú területek úgy lettek megtervezve, hogy azok a legkevésbé zavarják egymást és a környéken élők nyugalmát. Helyett kaptak sportfunkciók, játszó- és pihenő funkciók, közösségi terek, játékos kutyás területek. A park üzemeltetési feladatait az önkormányzat látja el, a működés lakossági felelőse pedig a Háromhegyek Közhasznú Egyesület.

A parkban nemrég került ki a házirend, melyet a Háromhegyek Közhasznú Egyesülettel alakítottunk ki. Az Egyesület felel a játszótér, illetve a kutyafuttatók nyitásáért és zárásáért, illetve rendezvényekkel kapcsolatban is őket lehet keresni.

A Mészkő park fejlesztése a HADRIANUS FEJLESZTÉSI PROGRAM része. A program tartalmazza az Önkormányzat VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJÁT és projektjeit, 2020-ig. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei. A programról bővebben itt tájékozódhat >>>

 

A Mészkő park fejlesztése a GUCKLER KÁROLY PROGRAM része. Ez a program tartalmazza a III. kerületi Önkormányzat KÖRNYEZETVÉDELMI FENNTARTHATÓSÁGI célkitűzéseit, 2015 és 2020 között. Az önkormányzat arra törekszik, hogy a városfejlesztéssel óhatatlanul együtt jelentkező környezeti konfliktusokat a lehető legalacsonyabb szintre szorítsa, és a fejlesztések során a környezetvédelmi szempontokat maximálisan érvényesítse. A program Guckler Károly nevét viseli, aki fontos szerepet játszott a Budai-hegyek erdősítésében és természeti értékeinek megőrzésében. További információ a programról itt >>>