BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Szépvölgyi úti park fejlesztése

2017. 04 05., 08:34

A Szépvölgyi úti HÉV megálló és a Lajos utca közötti apró park sokak számára jelenti Óbuda kapuját. A terület nem a kerület legszebb arcát mutatta – rendezetlen parkolási helyzet, gyomnövények, szétszabdalt térszerkezet jellemezte.

2014-ben döntött az önkormányzat vezetése a terület megújítása mellett, és megkezdődött a tervezés, melybe – a következő évben – a környékbeli lakosokat, üzlettulajdonosokat is bevontuk. 2016-ra zárult le a kiviteli tervezés és az engedélyezések hosszú folyamata.

2017 áprilisában a környékbeliek újabb találkozón beszélhették át a végleges terveket. Mivel nem minden ittlakónak nyerte el teljes mértékben a tetszését a terv, az önkormányzat úgy döntött, szavazásra bocsájtja a fejlesztés kérdését. Erre 2017 augusztusában került sor. A szavazáson résztvevők 80%-a végül a park felújítása mellett foglalt állást, így az önkormányzat vezetése a megvalósítás mellett döntött.

A kivitelezésre a forrást a 2017. decemberében az Önkormányzat számára biztosított 470 millió forintos kormányzati támogatás adott lehetőséget. E támogatásból kezdődött meg a Szépvölgyi úti park fejlesztése és a Lékai Bíboros tér rendezése, mely fejlesztések mostanra valósultak meg.

A Szépvölgyi park tavaly októberben kezdődött felújítási munkálatai az iskolakezdéssel nagyrészt befejeződtek. A területen egy új, Óbuda és a Duna kapcsolatát idéző vízarchitektúra kerület kialakításra.

A kivitelezési munkálatok során felújított, a park alatt húzódó pince-bérlemény födémjére, egy ideiglenes faburkolat került, mely addig marad, míg a pince bérlőjének új pavilonja a parkban helyet nem kap. A később idetelepülő szolgáltató pedig tovább tudja majd fokozni a park szolgáltatásait.

A megújult park átláthatóbb, zöldebb lett. Nagyszámú gyalogos áthaladót jobban kiszolgáló elrendezésével, teljes egészében térkövezett gyalogos felületeivel, szolgálja majd az itt élőket, illetve az itt áthaladókat.

A zöldfelületek jobb fenntartásáért automata öntözőrendszer lett telepítve.

A területen, a lakók kérésének megfelelő közlekedési rend és rendezett nagyszámú parkolóhely került kialakításra.

A park középső részén, a vízjáték mellett, néhány ülőbútor kapott helyet. A parkban egységes arculatú, új szemetesek, kerékpártámaszok és forgalomirányító pollerek kerületek elhelyezésre.

A megújult külső és a rendezett arculat hozzájárul majd, hogy a parkban korábban volt, az itt élőket zavaró használat véglegesen megszűnjön.

A fejlesztés a HADRIANUS PROGRAM része.

HADRIANUS PROGRAM: A program tartalmazza az Önkormányzat városfejlesztési terveit és projektjeit, 2020-ig. A közterek felújítása kiemelt része a programnak, ennek keretében közösségi tervezéses módszerrel épülnek újjá Óbuda-Békásmegyer közterületei. A programról bővebben itt tájékozódhat >>>