BUDAPEST, III. KERÜLET, ÓBUDA-BÉKÁSMEGYER HIVATALOS HONLAPJA

Légtisztító mohafal Óbudán

2017. 09 01., 06:45

Megérkezett Óbudára a CityTree, mely 275 városi fának megfelelő hatékonysággal tisztítja a levegőt.

A légszennyezettség csökkentése érdekében, kísérleti jelleggel, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy légtisztító utcabútor 6 hónapos bérlését kezdeményezte. Több hónapos előkészületek, illetve a Levegő Munkacsoporttal közösen végzett levegőszűrés után a légtisztító utcabútor megkezdte tesztidőszakát a III. kerületben. A mohafal a Kolosy téren, 6 hónapig tisztítja a levegőt, mely elegendő idő ahhoz, hogy tesztelni tudjuk az eredményességét.

A német GREEN CITY SOLUTIONS csapat 2014 márciusában prezentálta a légtisztító mohafalat, a HANNOVER MESSE elnevezésű, tudományos újdonságokat bemutató nemzetközi kiállításon. A sikeres bemutatkozás után, Jénában, Berlinben, Oszlóban, Párizsban, Hong Kongban és nemrég Modenában is telepítettek mohafalakat, nagy forgalmú köztereken. A Green City Solutions és a CityTree névre hallgató innovatív légtisztító bútor hatalmas nemzetközi hírt szerzett, és számos tudományos és gazdasági díjat nyert.

A CityTree a Kolosy téren tisztítja a levegőt, 6 hónapon keresztül. A tesztidőszak alatt a Levegő Munkacsoport is segít abban, hogy a fal eredményessége igazolható legyen.

Az átadó ünnepség 2017. augusztus 31-én zajlott. Vendégünk volt Varga Mihály nemzetgazdasági Miniszter, Bús Balázs polgármester, Dénes Honus a mohafalat gyártó cég ügyvezetője és Lenkei Péter levegőtisztaságvédelmi szakértő.

Hogyan működik?

Az utcabútor nem kisebb feladatra vállalkozik, mint 275 városi fa erejének megfelelő levegő-tisztító hatást produkálni. A mohafal titka a speciális mohafajokban rejlik. Ezek a mohák megszűrik az emberi egészségre veszélyes, levegőben található szennyező anyagokat, a nitrogén-oxidokat, és a szálló, kis szemcséjű port. Az emberi egészségre is káros anyagokat a mohák a megkötik és a saját biomasszájukban hasznosítják. A fal pedig ideális élőteret ad a moháknak, számukra árnyékot adó, növények együttes telepítésével, illetve víztartályokban a mohák vegetációjához szükséges folyamatos páratartalom és vízellátás biztosításával. Működés közben az utcabútor pontos méréseket folytat a levegő szennyezettsége, illetve saját tisztító ereje kapcsán, melyet online lehet figyelemmel kísérni. Ideális esetben egy ilyen mohafal 275 városi fa légtisztító erejét ötvözi. Bővebb leírás a mohafalról itt található >>>

Mit tud Ön a városi levegő minőségéről?

Vegyen részt a lakossági felmérésben és töltse ki a lenti kérdőívet! A kitöltők között légtisztító dísznövényeket (3 db.) sorsolunk ki.

Betöltés…