TÉR_KÖZ 2018: Három területtel pályázunk a Fővárosnál

by LSzovak

Kaszásdűlő, Belső-Óbuda és Remetehegy egyes részei újulhatnának meg a TÉR_KÖZ 2018-as pályázata keretében.

Idén a Fővárosi Önkormányzat ismét kiírta városrehabilitációs pályázatát, a TÉR_KÖZ 2018-at. Ez az a pályázat, melyen kerületünk 2013-ban 385 millió forintot nyert a békásmegyeri Traianus tér megújítására. A 2016-os kiíráson pedig két közösségi tervezési projektre, az idén tavasszal elkészült Boldog Sándor István parkra, illetve a jelenleg épülő Holdudvar parkra kapott összesen 539 millió forintot. Az idei kiírás – akárcsak eddig – a városi területek közösségi szemléletű megújítását tűzi ki céljául, ám az eddigiektől eltérően nem kész tervekkel, hanem tervezési programmal kellett csak pályázni. Ez azt jelenti, hogy az idén őszi támogatási döntést követően kezdődhet meg a tervezés, amire – Óbudán immár hagyományos módon – közösségi részvétellel kerül majd sor.

A kerület három tervezési programot nyújtott be a főváros felé. A pályázati eredményhirdetést követően a nyertes pályázat(ok) közösségi tervezése várhatóan az év végén vagy jövőre tud megkezdődni. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az egyes helyszínek tervezési programját:

A projektek

A kaszásdűlői projekt két, egymással szorosan összefüggő területre fókuszál. Egyrészt a Dr. Szent – Györgyi Albert Általános Iskola szomszédságában lévő fővárosi tulajdonú, jelenleg elhagyatott zöldterület komplex, multifunkcionális megújítására. Másrészt a 3K Kaszásdűlői Közösségi Központ funkcióbővítő fejlesztésére, az intézményhez kapcsolódó Pethe Ferenc és Dugovics Titusz terek ideiglenes hasznosítási lehetőségeinek bővítésére.

A második pályázat Belső-Óbuda kerékpáros- és gyalogosbarát fenntartható közlekedésfejlesztéséről szól, és a Szentlélek tértől a Bogdáni útig terjedő területre vonatkozik. Kerékpártárolási lehetőségek, jól használható járófelületek kialakítása és egyéb fejlesztések szerepelnek a javaslatcsomagban.

Kiscelli parkra vonatkozó fejlesztési javaslat középpontjában egyrészt a helyi közösséget célzó funkcióbővítés áll (a környékbeliek részéről több igény is érkezett az önkormányzathoz), másrészt a park vonzáskörzetében található intézmények (Kiscelli Múzeum, Óbudai Egyetem) is szeretnének aktívabban kapcsolódni a területhez. Minderre természetesen csak a természeti értékek megőrzése mellett kerülhetne sor.

A pályázatokról szóló fővárosi döntés tehát várhatóan 2018 őszén születik majd meg, és a nyertes pályázatok részletes terveinek kidolgozása ezután veheti kezdetét. Az eredményhirdetésről természetesen hírt adunk majd a kerületi sajtóban.