A hét elején elindult a kivitelezés

by ATakacs

A Szentendrei út 32.-34. szám közötti kis közparkés az ahhoz kapcsolódó kisebb zöldfelületek megújításához kapcsolódó
kivitelezési munkák a hét elején kezdetét vették.

Előzmények

Mint ahogyan arról már korábban írtunk, a Szentendrei út 32. és 34. szám közötti kis közpark és a kapcsolódó zöldfelületek felújításának előkészítésére a III. kerületi Önkormányzat korábban közösségi tervezést szervezett. A közösségi tervezés célja az volt, hogy a park lehetséges felújításának irányai az itt élőkkel közös párbeszédben kerüljenek meghatározásra. A tervezés három lépcsős folyamatban valósult meg. Az első lépcső egy kérdőíves felmérés volt, amit a park környezetében található társasházakban élők kaptak meg korábban. A második lépcsőben a beérkezett kérdőívek alapján a tervezők összegezték, hogy mit szeretnének az itt élők és ez alapján két terv változatot is készítettek a felújításra vonatkozóan. A harmadik lépcsőben a beérkezett vélemények alapján kidolgozott felújítási tervekre szavazni lehetett. A környéken élők mind a közpark, mind a zöldterületek fejlesztését illetően elsöprő többséggel az „A” változatot támogatták inkább, melyben, a közpark vonatkozásában inkább a növényzet változatossága és a terület rendezése a hangsúlyos, míg a zöldterület fejlesztését illetően a változatos zöldfelület.

Ami történni fog

A megújítandó terület két részből tevődik össze. Az északi terület a Bogdáni út 4. és Szentendrei út 36. közötti zöldfelületek csoportja, a déli terület a Szentendrei út 32-34. közötti pihenő park. A beruházás részeként az északi területen felújításra kerül minden gyepfelület, a jövőbeni kitaposás kiküszöbölése érdekében beton szegély és sűrű, változatos évelő kiültetések, valamint talajtakaró cserjék és hat darab új fa kiültetése valósul meg. A két épület bejáratainál felújításra kerül az aszfalt burkolat és a meglévő rossz állapotú növénykazetták elbontásra kerülnek, helyükön vízáteresztő burkolat lesz. A déli területen a rossz állapotú járdaburkolatok és támfal elemek kerülnek felszámolásra, illetve a Szentendrei út 34. számhoz vezető szabálytalan kialakítású rámpa helyére beton lépcső épül. A növényfelületek megújulnak az északi részhez hasonlóan, három fa, – mivel az egészségügyi állapotuk olyan mértékben leromlott, hogy közvetlen veszélyt jelentenek a környezetükre, – kivágásra kerül és a helyükre újakat ültetnek. Ezenfelül cserjesáv is telepítésre kerül a Szentendrei út felöli részen. A park közepén pihenőterület kerül kialakításra, kihelyezett támlás székekkel. A projekt keretében a Bogdáni út 4. szám előtt elhelyezkedő parkoló is megújul. Jelenleg a parkolófejlesztés megvalósításához szükséges engedélyeztetési eljárás zajlik, az építkezési munkák várhatóan 2023 első felében veszik kezdetét.

A munkálatok ütemezése

A fejlesztési helyszíneken szakaszosan zajlanak majd a munkák, emiatt a cikkünk kiemelt fotóján illusztrált forgalmi változásokra kell számítani, melyek csak a gyalogos közlekedést érintik. A társasházak elérése azonban gyalogosan is folyamatosan megközelíthető lesz a munkavégzés ideje alatt. A munkálatok a kivitelezés ideje alatt várhatóan hétfőtől szombatig napközben fognak zajlani, a vasárnapi napokon nem lesz munkavégzés. Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy az építkezési munkák során a bontási folyamatok a megszokottnál nagyobb zajjal és porral járhatnak, melyek a kivitelezés megkezdésével várhatóak és előreláthatólag 4-5 hétig fognak tartani. A zajos munkavégzés ideje alatt előre is szíves elnézésüket és türelmüket kérjük!

A teljes parkfejlesztés várhatóan 2023 január első felében kerül befejezésre.

Bízunk benne, hogy a zöldfelület rehabilitációja hozzájárul a parkhasználók és a környéken élők jó közérzetéhez és kikapcsolódásához!