A katonai amfiteátrum, ahogy még sosem láttuk – Elkészültek a rekonstrukciós táblák

by ATakacs

A VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosító számú, Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása elnevezésű projekt keretén belül Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának vállalása, három darab rekonstrukciós tábla kivitelezési munkálatai befejeződtek. A táblák műszaki átadása május 19-én lezárult.

Előzmények

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2018 nyarán nyújtotta be pályázatát a Széchényi 2020 keretén belül megjelentetett Tematikus hálózatok fejlesztése című felhívásra. A VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 számú projekt 2019 májusában 309 719 119 Ft EU-s támogatást nyert el. A támogatásból az Önkormányzat 11 380 687 Ft értékben három darab rekonstrukciós tábla kivitelezését vállalta. A tervezés lebonyolítását és az engedélyeztetési eljárás véghez vitelét az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. végezte 2018-2020 között.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata önálló III. kerületi érdekeltségű pályázat benyújtását követően a pályázati felhívásnak megfelelően konzorciumi formában működik együtt a Budapesti Történeti Múzeummal, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, valamint a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft-vel, mint Limes gondnoksággal.

A kivitelezésre került táblák bemutatása

A Nagyszombat utca, Szőlő utca sarkán található közterületen, a romterület bejáratánál található áttetsző rekonstrukciós tábla információt nyújt az attrakcióról, továbbá egy pontból nézve a katonai amfiteátrum korabeli épülete válik láthatóvá.

A főút mellett, a Pacsirtamező utca, Nagyszombat utca sarkánál figyelemfelkeltő tábla került elhelyezésre, amely információt szolgáltat arról, hogy a helyszínen milyen épített-kulturális örökség található. Mellette elhaladva térbeli hatást keltenek a táblán lévő ábrák, amelyek mozognak is egymáshoz képest. A romokat látva kirajzolódik a háttérben meghúzódó katonai amfiteátrum. A két, egymás előtt elhelyezett tábla közül a hátsón az épület vonalai, míg az elülsőn gladiátorok, járókelők, versenykocsik láthatóak.

A Kórház utca 7. szám alatt is kialakításra került egy szintén transzparens rekonstrukciós tábla, amelyen egy pontból nézve a Kórház utcai táborkapu korabeli állapota látható. A rekonstrukciós tábla mellett egy katonafigurát ábrázoló szelfipont is gazdagítja az oda látogatók vizuális élményét.

A projekt jövőképe

2021 júniusáig várhatóan lezárul a közbeszerzés a projekt fő attrakcióira vonatkozóan. Az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park Szentendrei úti kerítés vonala mentén megvalósításra kerülő Szentendrei úti látványsétány, illetve az Aquincum és a pannóniai Limes kiállítás megalkotását illetően. Tágabb kontextusban, a tervek szerint 2023-ban realizálódik a teljes projekt, amely összefűzi az egyes projektelemeket és tematizált koncepcióba helyezi az elkészült három rekonstrukciós táblát.

A további projektelemek megvalósulásáig kérjük a kerületben élők szíves türelmét, egyúttal kellemes “időutazást” kívánunk az elkészült táblák megtekintésével!