Arató Emil tér közösségi tervezése

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Vízimolnár utca – Kanóc utca – Vízimalom sétány – Arató Emil tér és a Silvanus Játszótér által határolt terület újratervezéséhez fogott hozzá, a helyi lakosok és az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjainak bevonásával.

A közösségi tervezés 2016-ban kérdőíves felméréssel kezdődött el, majd az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai részére szerveztünk egy közösségi tervezés játékot. Ennek keretében a felsős diákok csapatokban dolgoztak a park felújítási tervein. Ezeket az ötleteket és terveket is felhasználták a tájépítészek, a TSPC Kft. munkatársai, akik nemrég elkészítették a terület felújítására vonatkozó koncepciótervet.

A koncepcióterv bemutatása és véleményezése 2017. június 19-én, 18 órakor volt, az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermében. A tervbírálaton sokan megjelentek és a pozitív fogadtatás mellett egyes területekkel kapcsolatban erősen megoszlottak a vélemények. Ezért egyelőre a koncepcióterv azon része kapcsán került sor a kiviteli terv elkészítésére, mellyel kapcsolatban egyöntetű pozitív visszajelzés érkezett a tervbírálaton résztvevőktől.

2018 első felében elkészül a koncepcióterv 3. számú egységére szóló kiviteli terv, mely a lakók által egyértelműen támogatott, az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola valamint az Arató Bölcsőde közötti kisebb terület fejlesztésére vonatkozik, valamint tartalmazza majd a teljes tér utakat és járdákat érintő felújítási tervét. A megvalósítás a későbbiekben a forrás előteremtésének függvénye lesz. Jó hír az iskola diákjainak és a környéken élő sportolni vágyóknak, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium programjához kapcsolódva hamarosan egy új sportpark – street-workout terület kerül majd kialakításra a Sportpark Program keretében, méghozzá a jelenlegi fitneszpark és a máltai játszótér mellett. Ennek a kivitelezése várhatóan az idei évben lezajlik.

A tervezési terület

zoom_abra_arato

Fejlesztési terület lehatárolás: Vízimolnár utca, Kanóc utca, Vízimalom sétány által határolt zöldterület – Arató Emil tér a Silvanus Játszótér határolta terület
Érintett helyrajzi számok:
Területnagyság: 21000 m2
Tervező: TSPC Kft.

A tervezés menete
 Időpont:Téma:Helyszín:
Kérdőíves felmérés 2016. szeptember 13-án 14.00-19.00 óra között,
2016. szeptember 14-én 10.00-15.00 óra között,
2016. szeptember 15-én 14.00-19.00 óra között.
Mit szeret és mit nem szeret az Arató Emil téren?
Min változtatna?
Arató Emil tér
Játékos közösségi tervezés2016. novemberKözösségi tervezés az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű általános iskolában1031 Budapest, Arató Emil tér 1.
Tervbírálat2017. június 19. 18:00Az elkészült koncepcióterv bemutatása, véleményezése, fejlesztési javaslatok. Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornaterme, 1031 Budapest, Arató Emil tér 1.
A koncepcióterv lakók által támogatott részére vonatkozó kiviteli terv elkészítése2018. május --
Az elkészült terv

Az iskolával együtt zajlott közösségi tervezés eredményeként született koncepcióterv, melynek 3. sz. részegysége kerül kiviteli terv szintű kidolgozásra.