Befejeződött Óbuda új 30 km/órás övezetének kialakítása

by ATakacs

Befejeződött Óbuda legújabb 30 km/órás övezetének kialakítása, amit a Szentendrei – Bogdáni út – Hévizi út – Kunigunda útja – Fehéregyházi út – Bécsi út – Vörösvári út közötti területen csaknem 40 db új forgalomcsillapító küszöb jelez. Az önkormányzati támogatásból megvalósuló fejlesztés számottevő előrelépés egy lakosközpontú, biztonságos és élhető kerület felé.

Az ilyen beavatkozások célja a közúti járműforgalom korlátozása, mind sebességének, mind nagyságának csökkentése. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a kisebb forgalom és az alacsonyabb sebesség egy körzet szomszédsága számára számos előnnyel bír. A közlekedés biztonságosabbá válásán túl a gépjárművek környezetterhelő hatása csökken, míg a közterületi körülmények (pl. mikroklíma, zajszennyezés, utcakép) javulnak.

A sebességkorlátozott területre való belépést (a puszta kitáblázás mellett) fizikai akadályok is éreztetik a figyelmetlenebb gépjárművezetőkkel, a közbenső részeken elhelyezett küszöbök pedig a gyorsulás megakadályozását, illetve az óvodák és iskolák melletti éberebb odafigyelést szolgálják. Mivel sokan igyekeznek a küszöbök okozta lemaradást a következő akadály előtt behozni, a forgalmasabb pontokon több elem kihelyezése volt indokolt.

Ugyan hosszabb tervezést és közműegyeztetést igényel, a projekt részeként a Hunor utca / Váradi utca kereszteződésében is elhelyezünk forgalomcsillapító küszöböt az év második felében. A kivitelezés – ahogy mindig, – a forgalomtechnikai tervező és a lakossági fórumokon megjelenő lakosok együttes véleménye alapján történt.

Reméljük, hogy hosszútávon, a KRESZ egyre nagyobb fokú betartásával és egymásra való odafigyeléssel a hasonló fizikai keretek kialakítása szükségtelenné válik. Addigis Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Városfejlesztő Kft. mindent megtesz a mindenkire nézve biztonságos közlekedés kereteinek kialakítására.