BRINGABOX – Ne csak útközben legyen biztonságban!

by ATakacs

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, mint 2023. év legklímabarátabb díjat elnyert kerülete, hosszú évek óta elkötelezett a fenntartható, élhető és emberközpontú város kialakítása mellett. A kerékpározás népszerűsítése érdekében hamarosan újabb előrelépést teszünk, Budapest Főváros Önkormányzata pénzügyi támogatásával fedett, zárható kerékpártárolókat telepítünk a kerület 5 pontján, csaknem 20 millió Ft keretösszeggel.

A kerékpáros közlekedésnek rendkívül alacsonyak a negatív velejárói, pozitív társadalmi, gazdasági és élettani hatásait viszont nem lehet túlbecsülni. Egyre többen fedezik fel, hogy bringával könnyen, egyszerűen, gyorsan, megbízhatóan, olcsón és nagyobb szabadsággal közlekedhetnek vagy kapcsolódhatnak ki.

A kerékpárosbarát fejlesztések során hosszú évek óta működünk együtt a Magyar Kerékpárosklub helyi szervezetével, akik a lakossági kerékpározási igények feltérképezése után elkészíttették a Kerékpárosbarát Óbuda Koncepciót és egy közösségi kerékpártárolási tanulmányt. Mindkét szakanyag megállapította, hogy Óbuda-Békásmegyeren (különös tekintettel a lakótelepi övezetekre) a kerékpártárolás megoldatlansága az egyik fő gátja a kerületi kerékpározás további terjedésének, így kerestük a lehetőségeket ennek megoldására.

A lakossági szükségletre reagálva Budapest Főváros Önkormányzata – közösségi költségvetés keretében – pályázatot írt ki fedett, zárható kerékpártárolók létesítésére társasházak, lakótelepek környékén. Külön hozadéka, hogy a támogatással megvalósuló fejlesztés elősegíti a Fenntartható Energia és Klíma Akciótervben, Integrált Településfejlesztési Stratégiában és a Budapesti Mobilitási Tervben foglalt célok teljesítését is. Önkormányzatunk a pályázaton természetesen részt vett és a júniusi döntés során pozitív elbírálásban részesült.

A fejlesztés jelentőségére tekintettel a Fővárosi Önkormányzat pályázatán elnyert csaknem 15 millió Ft-os támogatást Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata további 5 millió Ft-tal egészítette ki, így kerületünk több helyszínén kezdhetjük meg biztonságos kerékpártárolók telepítését.

  • III. kerület Szentendrei út 30. mögötti terület (Kerék utca);
  • III. kerület Szentendrei út 17-19. mögötti terület (Búvár utca/A);
  • III. kerület Szentendrei út 13. mögötti terület (Búvár utca/B);
  • III. kerület Hollós Korvin Lajos utca / A;
  • III. kerület Hollós Korvin Lajos utca / B.

Az adminisztrációs, engedélyeztetési és beszerzési feladatok már javában folynak, a speciális tárolók telepítése és a bérlés feltételeinek kialakítása az őszi időszakban várható. Azon dolgozunk, hogy az év végére egy új típusú, megelégedéssel használt tárolási lehetőséget teremtsünk a kerület lakosai számára. Az előrehaladásról időről időre ezen az oldalon és közösségi felületeinken is beszámolunk.