Elindultak az Aquincum és a pannóniai Limes kiállítás kiállítóterének kivitelezési munkái

by ATakacs

Az óbuda-aquincumi római limesszakasz örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása elnevezésű, VEKOP-4.1.2-17-2018-00001 azonosítószámú projekthez kapcsolódóan az Aquincumi Múzeumban kialakításra kerülő új kiállítótér kivitelezési munkái is megkezdőtek.

Ahogy korábban már írtunk róla, a bemutató helység létrehozásának keretén belül a múzeum főépületében kerül kialakításra egy nagyobb terem, amely az Aquincum területén állomásozott Limes védő római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó tárlatnak ad helyet és rendezvényhelyszín lesz, amely MICE turisztikai események, illetve iskolai programok ideális helyszíne lehet. A megépülő teremnek két szekciója lesz, amelyből az egyik a már említett interaktív techológiát alkalmazó virtuális tárlat otthona lesz, a másik pedig pedagógiai funkciót fog betölteni.

Ami eddig történt

  • A kiállítandó tárgyak listája egyeztetésre került a BTM és a kivitelező között.
  • A kihelyezésre kerülő vitrinek egyik szekciójának méretei véglegesítésre kerültek az elhelyezésre kerülő műtárgyak alapján. A vitrinekben variálható, egyenként szabályozható LED világítás kerül kialakításra, a világításból vitrinenként mintavilágítás fog készülni.
  • A kivitelezés helyszínén hőmérséklet és páratartalom mérés történt, amelynek eredménye alapján megállapításra került a kivitelezés műszaki szakértői által, hogy prosorb párakazetta beszerzése szükséges a kihelyezésre kerülő műtárgyak állagmegóvása érdekében. A prosorb párakazetta a páratartalom szabályozására szolgáló nedvességmegkötő anyag.
  • A szárazépítési (gipszkartonozási) munkák a héten befejeződnek. A jövő héten várhatóan megkezdődnek a festési munkák.
  • Az elektromos munkák tekintetében a feltárási bontási munkák megkezdődtek. Az elektromos tervek a feltárások eredményei és a szakmai egyeztetések alapján készülnek el.

A kivitelezés további részleteivel kapcsolatban hamarosan jelentkezünk, a munkafolyamatok előrehaladtával.

Galéria

A kiállítótér látványtervei