Elkészült az 1848-49-es emlékpark a Lékai bíboros téren

by LSzovak

Czetz János tábornok szobrának felavatásával és a megújult Lékai bíboros tér átadásával létrejött az 1848-49-es emlékpark, amelyet ünnepélyes keretek között avattak fel Csillaghegyen október 4-én. Az ünnepi eseményen részt vett Maximiliano Gregorio-Cernadas argentin nagykövet, Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője, valamint Vivianne Duchini szobrászművész is.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata régóta szeretett volna egy olyan parkot létrehozni, amely a 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak, illetve kiemelten Czetz János dandártábornoknak állít emléket. A Kormány 2017. decemberi döntésével 470 millió forint támogatást ítélt oda az önkormányzat számára, amelyet a kerület parkfejlesztésre fordíthat. Ebből az összegből két beruházás valósulhatott meg, az egyik az 1848-49–es emlékpark, melynek fejlesztése a forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából 2019-ben jöhetett létre.

“Hősiesség és szabadságvágy. E két szóval pontosan írható le a XIX. századi magyar történelem véráztatta pillanataiban is helytálló katonáink viselkedése, mely máig fennálló emlékezetük alapja lett. Ám ahogy nemzeti himnuszunk szavai is jelzik, viszályok és a balszerencse is gyakori kísérője volt a dolgok alakulásának, így hőseink többségének az életét sem a békés és a nyugodt öregkor keretezte” – kezdte ünnepi beszédét a házigazda Bús Balázs polgármester. Hozzátette: Czetz János honvéd tábornok sem kivétel ez alól, azonban mégsem a hányattatásokra és üldözöttségre emlékezünk, hanem arra a harcos hazaszeretetre, mely újabb és újabb célok felé, újabb katonai feladatok elvégzésére sarkallta őt.

2015-ben négyalkalmas közösségi tervezés keretében dolgozta ki a Városfejlesztő Kft. azt a tervet, amely segítségével ez a köztér megújulhatott, 2016-ban pedig az argentin nagykövetséggel karöltve nemzetközi szoborpályázatot írt ki az önkormányzat Czetz János tábornok szobrának elkészítésére. A meghívásos pályázaton argentin, erdélyi és magyar művészek is részt vettek. Végül Vivianne Duchini argentin szobrászművész lovasszobor-tervére esett a bírálóbizottság választása. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a művésznő Európában, London és Párizs után Budapesten is letette alkotásával névjegyét.

Bús Balázs beszéde után az argentin nagykövet, Maximiliano Gregorio-Cernadas hangsúlyozta: az teszi büszkévé és elégedetté, hogy ez a lenyűgöző kollektív vállalkozás különösen sikeres volt nemcsak egy nagy feladat közös munkáját és teljesítését tekintve, hanem abban is, hogy tartós személyes kötelékek alakultak ki a nagykövetség és az önkormányzat között.

Végül Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait az emlékpark kapcsán. Mint mondta: Köszönet illeti a III. kerületi önkormányzatot, hogy a nemzeti emlékezet részévé kívánta tenni ezt a parkot.

A lovasszobor-avató ünnepségen részt vett még a honvédelmi miniszter képviseletében Szabó István honvédelmi államtitkár, Budapest Főváros képviseletében dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, valamint Kónya Attila atya, a térrel szomszédos Boldog Özséb Plébánia plébánosa is.