Esőkert és járda épül az Óbudai Nagy László Általános Iskola mögött

by Info_obvf

Szeretnénk tájékoztatni a kedves olvasóinkat, hogy a III. kerületi Önkormányzat és Társaságunk csapadékvízelvezetési kiskorrekciós beavatkozásainak keretében az Óbudai Nagy László Általános Iskola mögötti területen esőkert és járda épül. A kivitelezési munkák során 28 méter hosszúságú járda kerül kialakításra, amelynek a dőlésszöge úgy fog megépülni, hogy a lehulló csapadékvíz az újonnan létrehozott esőkertben landoljon. A nyár közeledtével várhatóan nagyobb intenzitású, hirtelen lezúduló csapadékvíz okozta villámárvizek környezetbarát felhasználását maximálisan támogatni fogja a kialakítás.

Az esővíz nagyon értékes, ezért fontos, hogy ne hagyjuk elveszni! A fenntartható vízgazdálkodás egyik eszköze az esőkert, ami a csapadékvíz összegyűjtését, helyben tartását, szűrését látja el. Az esőkertek mélyedésekben kialakított életközösségek, ahol speciális talajrétegrend és növények találhatóak.

MIRE JÓ MÉG?

Akár 20-30 milliméternyi csapadékkal járó heves nyári zápor is komoly problémát okozhat a városi területeken. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék villámárvizet okozhat, melyek napjainkra egyre gyakoribbá válnak. A lezúduló csapadék a városok burkolt felületei miatt sem tudnak zöldfelületben hasznosulni ezért az értékes víz, amelyre nagy szüksége lenne a környezetnek eltűnik a csatornarendszerekben majd a folyóvizeket duzzasztják. A tetőkről és utakról összegyűlt szennyeződések pedig a vízi élővilágot is károsítják.

TOVÁBBI ELŐNYÖK

  • elnyeli és tisztítja a csapadékvizet, egyenletesebb vízfelhasználást biztosít
  • tehermentesíti a csatornahálózatot, mérsékelik az árvízveszélyt
  • természetes élőhelyet biztosít madaraknak, rovaroknak
  • szabályozza a talajvízszintet és segíti az élővizek tisztán tartását

A kivitelezési munkák a fennálló forgalmi rendet nem fogják befolyásolni. Bízunk benne, hogy a végeredménnyel elégedettek lesznek a környéken élők.