Félidőnél jár a Víziorgona utcai egészségügyi intézmény fejlesztése

by LSzovak

A Víziorgona utca 8. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan 2022 májusában indult el a tervek szerint 1 évig tartó fejlesztése útján. A kivitelezés során az épület teljeskörű felújítására sor kerül, annak érdekében, hogy a régi, rossz állapotú épület helyén egy modern, korszerű megoldásokkal kialakított egészségügyi intézmény jöjjön létre.

A munka a régi, rossz állapotú épület bontásával kezdődött. Eltávolították a belső válaszfalakat, a tetőrétegrendet, nyílászárókat, a külső terület burkolatát és felvésték a gépészeti nyomvonalakat. Miután a homlokzati nyílászárókat is kivették, az épület teljesen elvesztette addigi megjelenését, és csupán pár hét leforgása alatt az ingatlan megszabadult a régi, bontásra ítélt részleteitől, és elkezdődhetett az építkezés.

A bontást követően az épület hátsó részén elkezdődött a hiányos homlokzat visszaépítése. Augusztus közepére a frissen épült parapetfalakon beépítették az új homlokzati nyílászárókat és redőnytokokat. Annak érdekében, hogy az elkészült épület belső tere fényes, megfelelő világítással ellátott legyen a tetőn felülvilágító kupolákat is kialakítottak.

Júliusban elkezdődött a belső válaszfalak gipszkartonozása. Mivel az ingatlan egy teljesen más funkciót lesz hivatott betölteni, az épület elrendezésre is merőben átalakult. A rendelőben közel 30 rendelőhelyiség, valamint a hozzájuk tartozó folyosók, központi terek, öltözők, mosdók és egyéb helyiségek kerülnek kialakításra.

Annak érdekében, hogy a leendő egészségügyi intézmény energetikailag is hatékony legyen, a felújítás gondoskodik az épület minőségi szigeteléséről. A homlokzati falak mellett az épület lapostetője új hő- és vízszigetelést kapott. A vízszigetelés minőségéről úgynevezett árasztásos vizsgálattal bizonyosodtak meg.

Októberben elkezdődtek a festési és burkolási munkálatok. A homlokzat alapszínezésével rövid idő alatt végzett a kivitelező, a lábazat pedig sötét színt kapott az épületet övező térköves járdáról visszaverődő szennyeződések miatt. A vizes helyiségek hidegburkolása szintén jól halad, az épület északi oldalától haladva egyre növekszik a burkolt felületek aránya. A belső burkolatok kiválasztásánál szempont volt, hogy meleg, természetes és barátságos színek és textúrák fogadják az épületbe érkezőket.

Az építkezés decemberben a gépész alapszerelésekkel, kábelezéssel, illetve a légtechnika kiépítésével folytatódik. Az épületgépészettel kapcsolatos tevékenységek a kivitelezés egyik legidőigényesebb feladata, hiszen a felújítással minden régi, elavult vezeték és hálózat kicserélődik, helyüket felváltják a modern, korszerű technológiákat alkalmazó megoldások.

2023-ban, a fejlesztés hátralévő ütemeiben, jelentős haladás várható az épületet körülvevő külső területen. Elsőként a parkolók térkövezése és faültetés várható az udvaron, majd a későbbiekben megépülnek az épülethez tartozó a fedett biciklitárolók is. Ezen felül a közeljövőben befejeződik a belső válaszfalak és álmennyezet kialakítása, megtörténik a melegburkolatok lerakása, festési munkálatok. A fejlesztést a belső berendezések, bútorok, lámpatestek elhelyezése fogja zárni, várhatóan 2023. második negyedévében.

Az épület felújításához kötődve várhatók lesznek energetikai fejlesztési munkálatok is, melyek a jelenlegi ütemezés alapján eltolódhatnak 2023. év második felére. Az épület üzemelésével kapcsolatban legkorábban 2023. nyári hónapjaiban várható bővebb információ.

Képek