Forgalomcsillapítás a kerületben

Budapest területén alapvetően a Budapest Közút Zrt. feladata a forgalomtechnikai problémák kezelése, ám Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata úgy döntött, hogy a gyorsabb megvalósítás érdekében többletfeladatot vállal, és – kerületrészekre bontva – elkészíti a forgalomcsillapítási koncepciókat. A Budapest szerte megnövekedett forgalmi terhelés eredményeként a III. kerület több pontján gondot okoz a parkolás, a nagy gépjárműforgalom okozta torlódások, és az egyes területeken tapasztalható gyorshajtás.  Számos eszköz létezik a közlekedési problémák megoldására, melyek közül az egyik legrugalmasabb opció a forgalomtechnika módosítása.

Az önkormányzat 2016-ban kilenc kerületrészre kezdte meg a forgalomcsillapítási koncepciók kidolgozását: Csillaghegy, Ürömhegy, Rómaifürdő, Remetehegy, Táborhegy, Testvérhegy, Aranyhegy, Mocsárosdűlő, valamint a Pók utcai lakótelep kerültek kiválasztásra. A kerületi sajtóban közzétett felhívásra az érintett lakók online űrlap segítségével, kerületrészekre bontva megoldási javaslatokat adhattak azokra a forgalomtechnikai problémákra vonatkozóan, melyek megnehezítik a mindennapi közlekedést.

Ezt követően a tervezők forgalmi méréseket végeztek, felmérték a területek adottságait, a problémásabb részek megvitatására pedig találkozókat szerveztek. Ezek után a lakossági észrevételeket felhasználva elkészültek az egyes tervváltozatok, és elkezdődhetett a tervek engedélyeztetési folyamata is. Márciusig négy területen – Csillaghegyen, Rómaifürdőn, Táborhegyen, Testvérhegyen, Aranyhegyen és Ürömhegyen születtek meg az engedélyes tervek, melyek az elkészült tervek fül alatt érhetőek el.

A 2017-es költségvetés lehetővé tette, hogy Csillaghegy északkeleti részén már kivitelezésre kerüljenek a forgalomcsillapítási tervek, illetve további területeken folytatódhattak a forgalomtechnikai tervezések. A Papírgyár utca – Rákóczi út – Batthyány út – Álmos utca – Szentendrei út által határolt területre vonatkozó tervek lakossági véleményezése 2017. december 6-án, zajlott a Csillaghegyi Közösségi Házban, az összefoglaló az eseményről itt elérhető.

A tervezési terület

Az önkormányzat 2016-ban kilenc kerületrészre kezdte meg a forgalomcsillapítási koncepciók kidolgozását: Csillaghegy, Ürömhegy, Rómaifürdő, Remetehegy, Táborhegy, Testvérhegy, Aranyhegy, Mocsárosdűlő, valamint a Pók utcai lakótelep kerültek kiválasztásra.

2017-ben a Papírgyár utca – Rákóczi út – Batthyány út – Álmos utca – Szentendrei út által határolt terület tervezése zajlott le, valamint megvalósult Csillaghegy északkeleti részének forgalomcsillapítása.

A tervezés menete

Fontos tudni, hogy Budapest területén alapvetően a Budapest Közút Zrt. feladata a forgalomtechnikai problémák kezelése, ám Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata úgy döntött, hogy a gyorsabb megvalósítás érdekében többletfeladatot vállal, és – kerületrészekre bontva – elkészíti a forgalomcsillapítási koncepciókat.

A kerületi sajtóban közzétett felhívásra az érintett lakók online űrlap segítségével, kerületrészekre bontva megoldási javaslatokat adhatnak azokra a forgalomtechnikai problémákra vonatkozóan, melyek megnehezítik a mindennapi közlekedést.

Ezt követően a tervezők forgalmi méréseket végeznek, felmérik a területek adottságait, a problémásabb részek megvitatására pedig találkozókat szerveznek. Ezek után a lakossági észrevételeket felhasználva elkészülnek az egyes tervváltozatok, és elkezdődhet a tervek engedélyeztetési folyamata is. A forgalomcsillapítási koncepciók kivitelezése az önkormányzat éves költségvetésétől függően kezdődhetnek meg.

A 2017-ben Csillaghegyen már létrejöhetett a tervekben szereplő állapot, és tovább folytatódtak a forgalomtechnikai tervezések is.

Ez történt eddig…
2016.04.15. - 2016.05.16.Forgalomcsillapítással kapcsolatos javaslatok begyűjtése Csillaghegy, Rómaifürdő, Remetehegy, Táborhegy, Testvérhegy és Aranyhegy kerületrészekre vonatkozóan.
2016.12.23. - 2017.01.15.Forgalomcsillapítással kapcsolatos javaslatok begyűjtése a Pók utcai lakótelep és Mocsárosdűlő kerületrészekre vonatkozóan
2017.02.23.Elkészültek a tervek Csillaghegy, Rómaifürdő, Táborhegy és Testvérhegy kerületrészekre vonatkozóan.
2017.02.09.Mocsárosdűlő forgalomcsillapítási koncepciójának bemutatása.
2017.02.14.A Pók utcai lakótelep forgalomcsillapítási koncepciója a területi képviselők számára.
2017. 03.28. 18:00Csillaghegy illetve Rómaifürdő forgalomcsillapítási koncepciójának bemutatása a Csillaghegyi Polgári Kör számára.
2017.04.27.Táborhegy és Testvérhegy forgalomcsillapítási koncepciójának bemutatása.
2017.10.16Csillaghegy északkeleti részének forgalomcsillapítási kivitelezése elindult.
2017.11.30Csillaghegy északkeleti részének forgalomcsillapítási kivitelezése lezárul
2017.12.06Csillaghegy egyik övezetének terveit lehet véleményezni - Papírgyár utca – Rákóczi út – Batthyány út – Álmos utca – Szentendrei út által határolt zóna vonatkozásában. Helyszín: Csillaghegyi Közösségi Ház