Hamarosan elkészül a park

by Info_obvf

A 2015-ben indult közösségi tervezés során a Holdudvar park lakóközössége egy funkcionálisan és arculatában is új parkot álmodott meg, a lakóközösségi igényeknek és a kor esztétikai elvárásainak megfelelően. A lakossági visszajelzések alapján a park és a szabad zöldfelület önmagában már nem volt elég a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. Az itt élők beszéltek arról, hogy egy kulturált, tiszta környezetben szeretnének találkozni egymással, ahol van lehetőség beszélgetni, sportolni, játszani, kutyát sétáltatni, pihenni. Ennek megfelelően számos új funkcióval gazdagodott a park.

A hamarosan befejeződő rehabilitáció mentén a park teljes arculata, stílusa is megújult. A tervezők ragaszkodtak az űrhajós-holdraszállós tematikához, és ehhez igazították a park színvilágát is. A játszótéren főként a szürke és a türkiz színek dominálnak, a csúszdapark az eget hivatott megidézni, ott hamarosan már különféle kék árnyalatokban pompáznak a burkolatok.

csúszdapark-holdudvar

A fejlesztés hamarosan véget ér, egyre több utcabútort – padot, piknikasztalt – találhatunk a parkban, valamint új növények, cserjék, fák kerültek telepítésre. A sűrű, bokros részek az átláthatóság jegyében ritkítva és tisztítva lettek, illetve a balesetveszélyes, valamint más fák növekedését akadályozó fák száma is csökkent, és a növényesítés keretében több mint 50 új fát ültettek el.

óbuda-holdudvar

Növekedett a gyepes részek száma is, több helyen pedig felbontásra került a burkolat így a zöldfelület aránya nőtt meg. A burkolatok terén az aszfalt mellett megjelent a szórt, stabilizált burkolat, mint járófelület, mely vízáteresztő és környezetbarát. A padok mellett a fa hangsúlyos használatát a központi téren és a tinirészen is továbbvitte a fejlesztés, fa padlózatú színpadot, teraszokat és fa borítású utcabútort is találhatunk a parkban. A természetes anyaghasználat kiemelten fontos volt a tervezők számára, ezt valósították meg a játszótéren is, ahol természetes mászókaként, ülőfelületként sziklatömbök kerültek ki, a játszótéri szabványoknak megfelelően a játékoktól számított, előírt védőtávolságban.

A Holdudvar park fejlesztése több mint 700 millió forint ráfordítással, 449 millió forintos fővárosi támogatással valósulhat meg. A TÉR_KÖZ pályázat révén nem csak a parkfejlesztés élvez támogatást, de az ünnepélyes átadó és a park nyitását követő hónapokban a közösségi programok is. A parkot várhatóan 2019. június második felében adjuk át egy nagyszabású, ünnepélyes átadó keretében.