Helyzetjelentés a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér II. építési ütemével kapcsolatban

by ATakacs

Aktuális munkálatok a Békásmegyeri Piac II. építési területén

A jelenlegi rendkívüli helyzet szerencsére eddig nem befolyásolta a II. építési ütem munkálatait Békásmegyeren. A veszélyhelyzetben érvényes rendelet alapján, valamint a vonatkozó jogszabályokat betartva zajlik a kivitelezés a továbbiakban is. A Heltai Jenő téren folytatódhattak a kertészeti munkálatok, az öntözőrendszer kiépítése. Az időjárástól függően az elkövetkező hetekben a fák ültetésére is sor kerülhet. Az új épületrészen is jól halad a zöldtető kialakítása, hamarosan megérkezhetnek a napelemek is. A bérlemények alapkiépítése is látványos ütemben halad előre, a nyílászárók nagy része már a jövendőbeni üzleteken telepítésre kerültek, továbbá a szigetelési és burkolati munkálatok is jó ütemben haladnak.  A közösségi tér burkolati munkái majdnem teljesen elkészültek, az árnyékolását biztosító napvitorlák már telepítésre kerültek.

Zöldebb lesz a közösségi tér Békásmegyeren

A Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér II. építési ütemében az új csarnoképület és a jelenleg épülő árkádsor közötti terület az eredeti tervekhez képest több zöldfelülettel kerül kialakításra. A közösségi tér északi részén hat különböző méretű, kiemelt kazettában közel kétezer tő növénnyel gazdagodik a terület. A növények kiválasztása során különösen fontos szempont volt, hogy magas esztétikai értékkel rendelkező, városi klímához jól alkalmazkodó bokorfák, cserjék és évelők kerüljenek kiválasztásra. A tervezők külön ügyeltek arra is, hogy a növénykazetták a közösségi tér fölött megvalósuló árnyékolórendszer határaihoz illeszkedjenek. Mivel alapvetően egy épített, városi térről van szó, a növénytípusok kiválasztásánál ügyelni kellett arra, hogy a növekedésükkel a későbbiekben ne okozzanak kárt az árnyékot adó napvitorlákban, így kisebb növésű, úgynevezett bokorfák kerültek kiválasztásra, mint például a japán juhar vagy a szeldeltlevelű ecetfa. A cserjék között a tervek szerint megtalálható lesz többek között a kerti gyöngyvirágcserje, a boglárka cserje, a babérmeggy, a vöröslevelű hólyagvessző, a rózsalonc és a redőslevelű bangita. A cserje és a bokorfa-felületek alatt talajtakaró évelőkkel egészülnek ki a növénykazetták, például szellőrózsa, alpesi palástfű, örökzöld orbáncfű és bugás lángvirág fogja díszíteni az ágyásokat.

Berendezési tárgyakkal is bővül a tér. A kazetták oldalfalainak egy része ülőfelületként fog funkcionálni. A tervek szerint hőmérő és bolgár ivókút is helyet kap a téren, utóbbinak pozicionálása során fontos szempont volt, hogy a közlekedési irányokat ne keresztezze. Elegáns virágládák segítségével olyan területekre is kerülnek növények, ahol műszaki okok miatt növénykazetták kialakítását nem lehetne megvalósítani. Az eredeti terveknek megfelelően vízjáték és a már említett árnyékoló fog gondoskodni a közösségi tér kényelméről.