Intelligens Hálózati Mintaprojekt

by Info_obvf

A KOM Zrt. az Intelligens Hálózati Mintaprojekt során több, mint 4.000 III. kerületi telepítési helyszínen elvégezte az okos földgáz-mérők és villamosenergia-mérők telepítését. Ezzel a munkafolyamattal párhuzamosan a Fő tér 3. szám alatt található ingatlanon adatkoncentrátor került kihelyezésre. Az adatgyűjtés 2019-2023 között tart.

Az okos mérési és adatáramoltatási infrastruktúra biztosítja az energiarendszer modernizálását, hozzájárul a felhasználó oldali energiahatékonyság és takarékosság növeléséhez, valamint a rendszerszabályozási problémák kezeléséhez és a hálózati veszteségek csökkentéséhez.

A KOM Zrt. és a BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszékével háromoldalú együttműködési megállapodás került aláírásra 2020. július 28-án. Az együttműködés keretében a KOM Zrt. feladata a mérési adatok gyűjtése és elérhetővé tétele, az adatgyűjtés mellett pedig azok analizálására és riportok készítésére is lehetőség nyílik.

A BME kutatási feladatokat lát el az együttműködés keretén belül, statisztikákat készít és számításokat végez, a kutatási eredményeket pedig megismerhetővé teszi az Önkormányzat számára.