Jendrassik park – a kiviteli tervek megvitatása

by ATakacs

Hatodszor találkoztunk Békásmegyeren

2016-ban kezdődött meg a békásmegyeri Jendrassik György utca és Bebó Károly között található kis park újratervezése. A kerületi hagyományokhoz híven az önkormányzat az ittlakókkal közösen alkotta meg a koncepciótervet, ami öt tervezési találkozó eredményeként született meg egy évvel ezelőtt. Idén a tájépítészek elkészítették a kiviteli terveket, és mivel a tervezőasztalon néhány dolog megváltozott az egy évvel ezelőttihez képest, véglegesítés előtt még egyszer tanácskozásra hívtuk a helyieket. Erre november 28-án este került sor.


A tavalyi tervezés során a területet két részre osztottuk. Az épületekhez közelebb egy belső, védetett terület került változatos és színes növényekkel, vízjátékkal. A park külső, játszótér felőli részére, a házsortól sövénnyel vizuálisan is elválasztva, kisebb közösségi rész került. Itt sakkasztal és ülőhelyek várják a békásmegyerieket.
A kiviteli tervezés ezeket a funkciókat a megbeszéltek szerint helyezte el, ám kicsit módosított a kialakításukon. Az új terv jobban megidézi a sokak által szeretett jelenlegi körformát. A kecsesebbé váló, íves kialakítású, kiemelt vízjáték, illetve a körívre felülő virágágyások egyszerre újak és ismerősek az alakjuk miatt. A külső rész területe csökkent, a hozzávezető egyik ösvény kikerült a tervből. A terv egyébként maradt, ami volt: zöld, barátságos, egyszerre intim és közösségi.
A régi és új tervezőtársak örömmel fogadták a terveket, és elfogadták a szükséges változtatásokat. Mint elmondták, nagyon várják, hogy meg is valósuljon az, amit most még csak papíron láthatnak. Most, a kiviteli tervek birtokában, az önkormányzat megkezdi a forráskeresést, így remélhetőleg Békásmegyer hegyfelőli oldala néhány éven belül egy újabb szép parkkal bővülhet.
A terveket ide kattintva ismerheti meg.