Jendrassik park – első alkalom

by ATakacs

Október 11-én történt…

Október 11-én kezdetét vette a Jendrassik park közösségi tervezése. A Békásmegyeri Közösségi Ház klubtermében gyülekeztek 17:30-kor az érdeklődők, akiket a szervezők – az önkormányzat Városfejlesztőjének munkatársai – friss pogácsával vártak. A tervezési program rövid ismertetését a résztvevők bemutatkozása követte. Mindenki – a lakosok, a szervezők és a tervezők is – elmondták, honnan érkeztek, mivel foglalkoztak, és hogyan használják jelenleg a tervezési területet. Már a bemutatkozásnál szóba került számos személyes javaslat, majd áttértünk a kérdőívek kielemzésére.

Mint az sokak előtt ismeretes, szeptember közepén háromnapos kitelepülésen kérdeztük meg a helyieket a parkkal kapcsolatos véleményükről, és kérdőívünket az interneten is ki lehetett tölteni. Végül 191 érvényes kérdőívet töltöttek ki a lakosok. A kitöltők kétharmada a szebbik nemből került ki, és a legaktívabbak a 20 év alattiak, a 30-40 év közöttiek és a 60-70 év közöttiek voltak. Kiderült, hogy leggyakrabban átközlekedésre használják a területet, de azért a kikapcsolódásra, kutyasétáltatásra is számos példa akadt.

A kérdőívek célja az volt, hogy megismerjük a környékbeliek véleményét a terület értékeiről és problémáiról, illetve hogy a javaslataikat is egybe tudjuk gyűjteni. A tervezési alkalom ezek bemutatásával folytatódott. A zöld körök az értékeket, a pirosak a problémákat, a narancssárgák a vágyakat, a szürkék a félelmeket ábrázolják.

A témaköröket csoportosítva „buboréktérképet” készítettünk, és így sok mindenre a fény derült.

  • A legtöbben a zöldfelületet tartják fő értéknek és ehhez kapcsolódóan azt, hogy csendes, nyugodt, szabad területről beszélünk, ahol jó a levegő, kevés a forgalom. Nem szeretnénk olyan változást, ami a zöldfelület csökkentésével járna, és több burkolat, épület elhelyezését nem támogatnák.
  • A burkolat állapota is zavarja a használókat, ahogy ezt a részvevők is megerősítettek.
  • A terület kihasználatlansága pedig a padok és egyéb funkciók hiányával függ össze. Ezzel kapcsolatban megállapították, hogy padok elhelyezésével és park használati renddel esetleg térfigyelő kamera elhelyezésével egy használható park is lehetne a területből.
  • A meglévő és megóvandó értékek megőrzését össze kell vetni a felmerült új funkciójavaslatokkal is, mint például a sportra, a játékra, vagy épp a kikapcsolódásra, üldögélésre alkalmas terek lehetőségével. Megállapítottuk, hogy a terület nem elég nagy ahhoz, hogy több funkcióval bővüljön.

A tartalmas találkozó este nyolc órakor ért véget, a zárszó előtt még átbeszéltük, hogy a következő alkalommal a funkciók kiválasztására fog sor kerülni. Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk október 18-án 17.30-tól, hogy a közös gondolkodásban sokan vehessünk részt!