Közösségi tervezés Kaszásdűlőn: a harmadik alkalom

by LSzovak

14-én este már a harmadik alkalmához érkezett Kaszásdűlő központi területeinek közösségi tervezése.

Az összejövetelt ezúttal, a megjelent helyiek és a városfejlesztő munkatársai mellett, építész tervezők, tájépítészek és egy forgalomtechnikai szakember részvételével tartottuk. A mérnökök elmondták műszaki szempontú értékeléseiket, megfontolandó javaslataikat az eddig kialakult közösségi javaslatokról.

A legtöbb megbeszélni valót ezúttal is a forgalomtechnikai kérdések megvitatása szolgálta. A megjelent szakértő néhány példával szemléltetve elmondta, hogy Kaszásdűlő lakótelep forgalomtechnikai problémái alapvetően nem kezelhetők helyben, azok megoldásához egész Budapestet érintő fejlesztéseknek is meg kell valósulniuk (P+R parkolók Budapest határán, autópálya körgyűrő kiépítés, közösségi közlekedés fejlesztése). Az a tervezői tapasztalat is elhangzott, hogy a fizetős parkolás sem tudja hosszútávon megoldani a parkolási gondokat. Ugyanis egy-egy fizető övezet kijelölése után, hirtelen lecsökken a parkolók kihasználtsága, de fokozatosan a korábbi telítettségi szint visszaáll. A fő probléma természetesen az, hogy a lakótelep úthálózatának, parkolóinak tervezésekor még sokkal kevesebb gépjárművel számoltak, mint ami a mai motorizációs szintet kielégíthetné.

A második alkalom (10.07.) javaslatainak összegzése

Forgalomtechnikai szempontból a lakótelepen való átközlekedés megakadályozása lehet az, ami érezhető javulást eredményezhet az itt élőknek. Ehhez viszont a bevezetendő lakó-pihenő övezetnél valószínűleg keményebb megoldásra is szükség lesz. Amig a lakótelepen át lehet haladni kereszt irányban, addig nem fog teljesen megszűnni a forgalom. Viszont a fokozatosság elve kiemelten fontos egy ilyen forgalomcsillapítás bevezetésénél. Megfontolandó javaslat volt, hogy akár ideiglenes jelleggel kellene kizárni az autókat egy-egy útszakaszról, és figyelni, hogy az milyen változásokat eredményez a környéken (pl. nem jó ha a lakótelep északi részre terelődik át az összes átmenő forgalom).

A második alkalom javaslatai közül a Köles utcai parkolás megszüntetése, mini-körforgalom kialakítása a Kaszásdűlő utca – Szérűskert utca találkozásánál, illetve a gyalogos barát kialakítás mind megvalósítható ötletek. Továbbá így elő lehet készíteni egy esetleges ideiglenes lezárást a 3K mögötti területen.

A forgalomtechnikai kérdések után, az új közösségi téren kialakítandó épület tervező mutatták be javaslataikat. Az új épület egy kb. 160 m2-es teremből, vizesblokkokból és egy információs pultból állna, mely kiszolgálhatná a 3K-ból kiszorult klubok igényeit, a kultúrház programjait, illetve a téren lévő sportpályák közönsége számára tud mosdót és zuhanyzási lehetőséget biztosítani. Az épület ezen kívül a tetején egy nyitott ketrecfocival és egy félig nyitott streetball pályával is szolgálna. A tetőtéri pályákat az épületen kívül, külső lépcsőn lehetne megközelíteni.

Maga az építészeti koncepció mindenki tetszését elnyerte, a megjelentek annak inkább költségvonzatai miatt aggódtak. Abban mindenesetre egyetértettünk, hogy az új közösségi tér kialakítása sok problémát meg tudna oldani, mely most a fiatalok számára hiányzó közösségi terekből fakad Kaszásdűlőn.

A következő, a koncepció tervezés utolsó alkalmán a tervek véglegesítése, a projekt további mérföldköveinek megvitatása és az új közösségi tér üzemeltetési és házirendjének közösségi megalkotását fogjuk elvégezni. Várunk minden érdeklődőt 21-én este 17:30-tól a Jövőbarátok termében (Pethe Ferenc tér 1-3.)!