Közösségi tervezés Kaszásdűlőn: a negyedik alkalom

by LSzovak

Október 21-én este fejeződött be Kaszásdűlő központi területeinek közösségi tervezési sorozata, mely a fővárosi TÉR_KÖZ pályázaton elnyert támogatás felhasználásának fejlesztési koncepciójáról döntött.

A záró alkalom a tervezési folyamat során közösen kialakított fejlesztési koncepció véglegesült. A tervezőkkel közösen átgondolt fejlesztési koncepció fő vonalai a következők lettek:

  • új közösségi tér és közösségi épület létrehozása a Huszti út – Kaszásdűlő utca közötti területen,
  • forgalomtechnikai beavatkozás az áthaladó forgalom megakadályozására és a gyalogos forgalom előnyben részesítésére,
  • a Pethe Ferenc tér használhatóságának javítása: árnyékolók, új térbútorok, a szökőkút felújítása-fejlesztése, az orvosi rendelők előtti téren funkcióbővítő beavatkozás (esőbeálló, játékeszközök),
  • a Spar előtti tér rendezése: a Sparba való akadálymentes eljutás megoldása, térberendezések cseréje,
  • a Dugovics Titusz téri zöldfelület és a szivarfák alatti terület revitalizálása: a kitaposások rendezése, a szivarfák alatti terület közösségi térré alakítása jól használható ülőhelyekkel, a domb átjárhatóságának növelése.

A főbb irányok kijelölésén túl az egyes részletek kidolgozására is volt alkalom a közösségi tervezés során. A legfontosabb változás, mely minden itt élőt érinthet a forgalomtechnikai beavatkozás, mely a Szérűskert utca Kaszásdűlő utca kapcsolatot lezárná, csak gyalogos átjárás engedélyezésével, így fizikailag is elvágva a lakótelepen keresztül vezető egérutat. Ezzel egyidejűleg a Köles utca a HÉV felé, a Szérűskert utca az Apát utcától a Huszti út felé lenne egyirányú, hogy a jelenlegi legtöbb autós konfliktust okozó Köles utcai forgalmi helyzet parkolóhelyek feláldozása nélkül megoldódhasson.

A tervezésen előkerültek további forgalomcsillapítási javaslatok, csak gyalogos felületek növelése, melyek még mélyrehatóbb változásokat okoznának. Végül a fokozatosság elve mellett döntve a tervező közösség a fenti beavatkozás mellett állapodott meg, mely a későbbiekben tovább folytatható a gyalogos felületek növelésével, ha szükséges.

Az új sportterület és közösségi tér részleteit is megvitattuk, itt a multifunkciós sportpálya és közösségi épület mellett további sporteszközök és parkbútorok kapnának helyet.

A koncepcióterv részletes bemutatása, a tájépítész, forgalomtechnikai és építész tervezések lefolytatásával várhatóan november végén lesz. A bemutató alkalomra mindenkit várunk majd szeretettel, a tervek részletes megismerésére. Pontos időpontról a Városfejlesztő honlapján, facebook oldalán, az Óbuda Újságban és a Pethe Ferenc téren elhelyezett plakátokon fogjuk tájékoztatni az itt élőket!