Megkötésre került a kivitelezési szerződés, hamarosan indulhatnak az új kiállító tér kivitelezési munkái

by ATakacs

Megkötésre került a kivitelezési szerződés az új kiállítótér megépítésének vonatkozásában, nem sokára kezdetét veszik az Aquincum és a pannóniai Limes kiállítás kiállítóterének kivitelezési munkái. 

A bemutató helység létrehozásának keretén belül a múzeum főépületében kialakításra kerül egy nagyobb terem, amely két funkciót fog ellátni:

– Az Aquincum területén állomásozott Limes védő római hadsereg hétköznapjait élményszerűen interpretáló, interaktív megoldásokat alkalmazó tárlatnak ad helyet.

– Rendezvényhelyszín lesz, amely MICE turisztikai események és iskolai programok ideális helyszíne lehet.

Ahogy korábban írtuk, a Szentendrei úti látványsétány teljeskörű kivitelezése legkésőbb 2023-ban, az év első felében, az időjárási körülmények tükrében várható időzítés szerint fog befejezésre kerülni.

Ami eddig történt és ami még történni fog a látványsétány kivitelezési területén:

– Az alapozó tevékenység készen van, a sétány teljes területén elhelyezésre került a szórt murva burkolat.

– A térkő és az azt kiegészítő elemek (pollerek, kockakövek, szegélyek) elhelyezése megtörtént.

– Az elektromos munka megalapozása megtörtént.

– A sétányt végig kísérő fal alapja is teljesen készen van, már csak egy szintre kell hozni a jelenleg különböző magasságban elhelyezkedő fal részeket.

– A kapuépítmény egyedi legyártása folyamatban van.

– A felújításra kerülő Hadrianus szoborhoz kapcsolódó alapozó tevékenység is készen van, a Szentendrei úton elhelyezendő herma szobrok hamarosan várhatóak.

A sétánynak a térkövezésből kimaradt része murvaburkolatot kapott, amelyen a hamarosan kihelyezésre kerülő színes dekorpadok és kősorok fogják emelni a látogatói élményt. Ezeknek az utcai elemeknek a legyártása jelenleg is zajlik. A felújításra kerülő római kori útszelvény köré egy tükörből készülő U alakú fedvény kerül, amely visszatükrözi majd régészeti értékre vetülő mesterséges fényt és megnagyítja a teret. Az említett rész térköves összekötésre került az építkezés hátsó szekciójával.