Mi történik a Lékai bíboros téren?

by LSzovak

Békásmegyer közelében, a csillaghegyi Lékai bíboros téren zajlik az a parkfelújítás, amely egy 1848-as emlékpark létrehozását tűzte ki célul. A beruházás előkészítése már 2015-ben, közösségi tervezés keretén belül elkezdődött. A négyalkalmas tervezés során a környéken élők elmondhatták, milyen problémákra kell megoldást találni, ki, mit szeretne látni a megújult téren, milyen praktikus utcabútort használnának szívesen a jövőben. Az elmúlt évek forráskereséssel teltek. Az év elején született meg a döntés arra vonatkozóan, hogy kormányzati támogatással megvalósulhat a park felújítása, így szeptemberben elkezdődhettek az építési munkálatok.

A tereprendezést követően a már meglévő nyomvonalak mellett új ösvények jöttek létre, melyeknek térkövezése is elkezdődhetett novemberben, és már az is látható, hol fognak elhelyezkedni az új padok, és hol kapnak helyet a pihenőterek. A parkot körülvevő, rossz állapotban lévő útszakaszok is megújulnak, december elejére elkészült az Ármány utca parkkal érintkező része, valamint a Lékai bíboros tér 4-7. közötti útszakasz. Az Ármány utcai és a Margó utcai gyeprácsos parkolóhelyek is kialakításra kerültek. A tisztaság megőrzésének érdekében több hulladékgyűjtő, valamint kutyapiszok gyűjtő áll majd rendelkezésre.

A park Kossuth Lajos legfiatalabb tábornokának, Czetz Jánosnak kíván emléket állítani a jövőben. Czetz János a fegyverletétel után Argentínában telepedett le, melynek apropójából egy nemzetközi szoborpályázaton lehetett pályázni a tábornokot ábrázoló szobor elkészítésére. A pályázatot Vivianne Duchini, argentin szobrászművész nyerte, akivel már megkezdődtek a tárgyalások. A jelenlegi állás szerint a szobor elkészítéséhez jövő tavasz folyamán fog nekilátni, többhetes magyarországi tartózkodása során. November elején Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, valamint az argentin nagykövet, Maximiliano Gabriel Gregorio Cernadas ünnepélyes keretek között fogadta a művésznőt, aki először látogatott el hazánkba.