Mi történt a Heltai Jenő téren, és mi várható még?

by ATakacs

Április végén lezárult a Békásmegyeri Piac és Közösségi Tér építésének első üteme, megnyithatta kapuit a vásárlóközönség előtt az új csarnoképület. Az új létesítményben 188 férőhelyes mélygarázs jött létre, ahol a lifthez legközelebb eső területeken külön parkolóhelyek érhetőek el a mozgáskorlátozottak, a családok, valamint a hölgyek számára. Szintén a mélygarázsban kulturált mosdók állnak rendelkezésre a látogatók részére. A mozgáskorlátozottak számára fenntartott mosdóban lehajtható pelenkázóasztal is található. Az új csarnoképület 50 üzlethelyiséggel kezdhette meg a működését, amelyek a földszinten helyezkednek el, és ugyanitt kaptak helyet a piacüzemeltetés irodái, az elsősegélynyújtó helyiség, valamint a gombavizsgáló is. Még áprilisban a régi csarnoképület bontásával elkezdődött a második építési ütem, amely a vártnál több időt igényelt, a régi épületben talált azbeszt tartalmú építőanyag szakszerű és körültekintő eltávolítása miatt.

Pontosan mi épül most a Békásmegyeri Piac csarnoképülete mellett?

Miután a régi csarnoképület valamennyi eleme eltűnt a területről, elkezdődött a második építési ütem földmunkája. Mára már az új épületrész szerkezetének építése előrehaladott állapotban van. Ezen a helyen több mint 30 új üzlethelyiség kap helyet. A meglévő csarnoképület és az új üzletek között pedig közösségi tér jön lére, kényelmes ülőfelületekkel, árnyékolóval és vízjátékkal. Több innovatív megoldást tartalmaz a beruházás, a már meglévő épületen zöldtető található, amely a levegő tisztításához járul hozzá, valamint a szállópor koncentrációját is csökkenti. Az új épületrészen is kialakításra kerül még egy zöldfelület, valamint napelemmel egészül ki a teljes tetőszerkezet. További környezetkímélő hatású megoldást tartalmaz a beruházás, így az épület fűtéséről részben távfűtés és hőszivattyú gondoskodik a hűtésről és fűtésről.

A Heltai Jenő tér több mint 90%-a megújult

Már első építési ütem alatt kezdetét vette a Heltai Jenő tér burkolatának megújítása, új utcabútorokkal, padokkal, hulladékgyűjtőkkel, kerékpártárolókkal, napelemes órával és növényekkel gazdagodott a tér. Már a tervezés során is fontos volt, hogy a felújított Heltai Jenő térnek ne csak formavilága, hanem az építkezés során alkalmazott anyagok is a modern kor elvárásainak feleljenek meg. Az anyagok kiválasztása során lényeges szempont volt az, hogy az esztétikus megjelenés mellett a területet akadálymentesen lehessen használni, amely különösen fontos tényező az idősebb korosztály, a mozgáskorlátozottak, valamint a kisgyermekes szülők számára. Így került kiválasztásra a térburkolatok közül a gumiburkolat, amellyel könnyedén kivitelezhetők a kerek formák és megfelelően vezeti el a csapadékvizet. A felmerülő lakossági igényekre reagálva a tervezettnél több hulladékgyűjtő és növény kerül telepítésre a közterületen.