Partnervárosok-Leeds (Egyesült Királyság)

by ATakacs

Leeds egy nagy város Nyugat-Yorkshire megyében, Anglia északi részén. A város az ipari forradalom idején vált a munkásosztály egyik fontos központjává, amikor kiemelt jelentőségűvé vált pamut- és gyapjúmalmai, valamint fazekas tevékenysége miatt. Azóta egyetemi várossá (körülbelül 60 ezer diákkal) és London után az Egyesült Királyság második legnagyobb pénzügyi szektor központjává vált. Leeds a régió szociális csomópontja is, bevásárlónegyedével és éjszakai életével vonzza a látogatókat a városba a helyi településekről. Leeds egy viszonylag hideg európai városnak mondható: a hőmérséklet nyáron nem haladja meg a 25 Celsius-fokot, télen pedig gyakran fagypont alatt van.

Intézményi honlapokhttps://www.leeds.gov.uk/https://environment.leeds.ac.uk/seeTeljes lakosság: 793 139 (2019)Energiaszegénység LeedsbenLeeds gazdasági értelemben véve, sokszínű város, a jómód és a szegénység párhuzamos jelenlétével. Jelentős szakadék tátong a gazdag és a szegény övezetek között: a városrészek 24%-a az Egyesült Királyság leginkább rászoruló 10%-a közé tartozik, és a városlakók 22%-a nélkülözik az alacsony jövedelmek miatt. Leeds lakossága multikulturális, a lakosság 18,9%-a rendelkezik kisebbségi etnikai háttérrel, beleértve a nagyszámú nemzetközi diák populációt is. A városban 104 különböző nyelvet beszélnek.

Leeds jelenlegi helyzete

Az energiaszegénység, amely az Egyesült Királyságban fűtőanyag-szegénységként ismert, városszerte tapasztalható, de különösen magas a városközponthoz közelebbi, gazdaságilag szegényebb részeken. A diák populáció körében is magasabb az energiaszegénység szintje. A gazdag és a szegény háztartások között fennálló viszonylag nagy szakadék miatt Leedsben vannak olyan háztartásokat, amelyek nem fűtenek, vagy választaniuk kell a fűtés és az étkezés között. Az élelmiszerbank-használat az elmúlt öt évben nőtt, 2018 és 2019 között 24%-kal, ami azt jelzi, hogy egyes háztartások nem tudnak megbirkózni az alapvető kiadásaikkal. Az „alacsony jövedelem, magas költségek” intézkedés keretében a fűtőanyag-szegénység formális mérése szerint a háztartások 10,3%-a élt fűtőanyag-szegénységben 2018-ban Leedsben. Az új angol „alacsony jövedelem, alacsony energiahatékonyság” intézkedésre vonatkozó statisztikákat még nem közölték.

A Leeds-i lakásállomány nagy része nagyon régi, és nem különösebben energiatakarékos. A város régebbi lakóépületeit a sorházak hosszú sorai jellemzik, beleértve a „szorosan egymás mellett” elhelyezés koncepcióját, (ahol az egyik ház a másikra épül). Az újabb ingatlanok, mint a sokemeletes házak, (amelyekre tanulmányunkban összpontosítunk,) szintén gyakran rosszul szigeteltek és huzatosak.

Energiaszegénységi ráta:

A LIHC szerint 10,3% energiaszegény Leedsben 2018-ban. (Forrás: https://observatory.leeds.gov.uk/leeds-poverty-fact-book/section-7-fuel-poverty/)

Leeds víziója az energiaszegénységről

A Leedsi Városi Tanács (LCC) fő politikai célkitűzése a városon belüli fűtőanyag-szegénység leküzdésére, a 2017-2030 közötti időszakra szóló megfizethető melegség elnevezésű stratégia végrehajtása. A stratégia a nemzeti célnál ambiciózusabb célkitűzést foglal magában: 2020-ra a leedsi lakások átlagos SAP-besorolását a C sávra szeretné emelni és 2030-ra biztosítani, hogy egyetlen ingatlan se legyen az E sáv alatt. A stratégia célkitűzései közé tartozik az is, hogy a lakosok egészsége és jóléte ne legyen veszélynek kitéve azért, mert nem tudják kifűteni az otthonukat. Az LCC céljai elsősorban Leeds város energiahatékonyságának javításán alapulnak. Ezt részben az LCC Lakásügyi Főosztályának Tőkeprogramjából finanszírozzák, amely városszerte emeli az önkormányzati tulajdonban lévő szociális lakások színvonalát. A megfizethető melegség elnevezésű stratégiában az LCC azt is megjegyzi, hogy a munka elvégzésére új utakat keresnek a további források bevonása érdekében.

Megvalósítandó tevékenységek

Kutatásunkban az 1960-as években épült, önkormányzati tulajdonban lévő, szociális lakhatás céljára bérbe adott sokemeletes lakásokra koncentrálunk. Néhány ilyen emeletes ház napjainkban már külső burkolatú szigeteléssel ellátott. Reméljük, hogy lehetőségünk lesz összehasonlítani a hasonló tömbházakban élő lakók tapasztalatait, amelyeknek egy része rendelkezik szigeteléssel, egy másik része pedig nem. Együtt fogunk dolgozni a bérlői kapcsolattartó csapattal a releváns háztartások azonosításának és meglátogatásának érdekében, valamint az önkormányzat által finanszírozott szolgáltatásokon keresztül irányítjuk az embereket a további elérhető energiatakarékossági tanácsokhoz. Arra is számítunk, hogy egy etnikailag sokszínű közösséggel fogunk együtt dolgozni, tekintettel a toronyházak környékének szociodemográfiai felépítésére. Végezetül, mivel ezekben a sokemeletes házakban sok lakás egy vagy két szobával rendelkezik, így valószínűleg a kis háztartásokat fogjuk megszólítani, beleértve az egyszemélyeseket is, (amelyek a Leedsi háztartások 33%-át teszik ki).

A WELLBASED az Európai Uniós Horizon 2020 Program segítségével jött létre a GA 945097 Támogatási Szerződés értelmében.
A weboldal tartalmáért kizárólag a WELLBASED konzorcium felel, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió véleményét.
Kövessék a WELLBASED konzorciumot twitteren is!
Vagy az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. Twitter oldalán: twitter.com/ObudaKft